Jeg har nå nesten daglig i ett halvt års tid hatt muligheten til å besøke min kone på demensavdelingen ved Gjestad bo og aktivitetssenter hvor en tur ut i frisk luft har vært en del av rutinen. Det er en glede å se hvordan hun setter pris på disse spaserturene. - Hvordan humøret blir bedre og samtalen lettere.

Så er det nå en gang slik at pårørende i varierende grad har anledning til å stille opp for å gå tur med sine kjære som er kommet på institusjon. Det er derfor naturlig å reise spørsmålet om hvilke ressurser kommunen prioriterer til uteaktiviteter for beboerne.

Dessverre blir jeg fortalt at bemanningen ved demensavdelingene ikke er dimensjonert slik at dette kan være et fast, regelmessig tilbud. Personalet gjør så godt de kan innenfor de rammer og rutiner som er gjeldende, men resultatet må nødvendigvis bli mer som et unntak enn en fast ordning.

Grunnleggende behov

All forskning konkluderer med at fysiske aktivitet for demente er avgjørende for livskvaliteten. Fra forskning.no siteres: «Vi må huske på at alle mennesker har et grunnleggende behov for bevegelse, også demensrammede.

Trolig kan en mer aktiv tilnærming til denne gruppen, sammen med andre miljøtiltak, forebygge og behandle depresjon»

Regjeringens «Demensplan 2020» inneholder mange gode intensjoner som også er tatt inn i kommunens egen plan: «Aktivitetene ved eldresentra skal økes gjennom tiltak for å motvirke ensomhet og passivitet og sosial tilbaketrekning for eldre generelt og personer med demens spesielt» Det synes imidlertid å være et visst gap mellom hva som sies i planer og det som faktisk skjer i praksis.

Sansehage

I sansehagen på Gjestad blomster i disse dager krokus og andre vårblomster. Fra trærne høres livlig fuglekvitter. Et flott sted å nyte våren og smaken av sommer. Hver gang jeg går forbi mangler det imidlertid noe vesentlig; det er ikke et menneske der! Så vet vi at inne på demensavdelingene sitter det kanskje et 30 talls personer som ikke kommer seg ut i denne hagen som er laget for dem, for å oppleve de gode øyeblikk og tilføre mening til livet.

Innen kriminalomsorgen formuleres målsettingen slik «Innsatte som ellers oppholder seg innendørs hele dagen, skal hver dag - så vidt det er mulig få anledning til å oppholde seg minst én time i friluft.»

Kanskje kan det være en idé å lage tilsvarende mål innen demensomsorgen i kommunen, realisert gjennom rutiner og bemanning som gjør det mulig å gjennomføre i praksis?

Torsdag 9. mai arrangerer Ullensaker demensforening åpent møte på Gjestad kafé hvor politikere fra de ulike partiene i kommunen vil stille. Temaet er: «Hvordan bør demensomsorgen i Ullensaker kommune ivaretas på kort og lang sikt». Vi håper mange vil komme, at vi få gode svar som gir grunnlag for optimisme og troen på en bedre fremtid både for de demente og deres pårørende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.