Dessverre har den nye vegen blitt et mareritt for bilister. I Vegvesenets orienteringsskriv av februar 2017 begrunnes anlegget med at vegen «er smal og svingete». Det var riktig og er dessverre fortsatt riktig, spesielt på sydsiden av Tunelltoppen mot Bårlidalsbrua. Kjørebanen er fortsatt 5,5 meter bred. Sikten har blitt dårligere med de nesten loddrett steinveggene på oversiden. Svingene har blitt skarpere. Undres på om noen har beregnet hvor stor vegbredde en 13 meter lang buss krever i disse svingene. Det blir ikke plass til møtende biler! Jeg pratet med en som møtte en stor bil og måtte rygge rundt en sving for at de kunne møtes. Det var ikke morsomt eller trafikksikkert. Det blir spennende å se hvordan det blir med snøbraut mot steinveggen.

FERDIG: Finstadvegen har fått fortau

Jeg hørere mange gruer seg for å kjøre den nye vegen. De skarpe svingene oppfattes som ubehagelige og unaturlig utformet. Folk er engstelige for å legge seg for nær steinveggen og fortauskanten når de møter biler i svingene. Allerede har mange felger og dekk blitt ødelagt i kontakt med fortauskanten. Den totale vegbredden har blitt bra med to meter fortau. Møteproblemet kunne vært løst med et frest rumlefelt i asfalten i stedet for fortauskant.

Vegen over Tunelltoppen heter fortsatt Finstadvegen, selv om den her har vegnummeret til fylkesveg 502 Strandsvegen. Det er derfor underlig at det i sydøstre hjørne av Bårlidalsbrua står et vegnavnskilt med Strandsvegen. Navneskiltet i krysset Finstadvegen/Eidsvollvegen har blitt borte. Strandsvegen og Finstadvegen ble for vel ett år siden skiltet om til forkjørsveger. Det var lenge etterlengtet. I krysset ved Bårlidalsbrua har Finstadvegen sydfra fått vikeplikt. Det hadde vært naturlig om den vesentlig mer trafikkerte Finstadvegen hadde forkjørsrett helt til Eidsvollvegen. Det er praktisk umulig å overholde vikepliktslinjen i vegbanen slik den er plassert når en skal inn på Bårlidalsbrua.

SE VIDEO: Slik er den nye veien

Vintervedlikehold er et kjent problem på Finstadvegen. Vi har mange eksempler på at det ved snøvær på natta, så blir Finstadvegen først ryddet etter klokka 12 på dagen. Det fører til mange kritiske situasjoner i blant annet Bårlidalsbakken. Her skal alle bremse og kunne stanse. Vegen blir glattpolert. Jeg har mistet telling på hvor mange biler jeg har tauet opp av snøbrauta rett ovenfor krysset ved Bårlidalsbrua. Tanken er vel at vegrenna er bedre enn å skli ut i krysset. Med vikeplikt fra begge kanter i bunnen av bakken blir dette et enda større problem. Riktignok skal bilistene avpasse farten og kunne stanse i tide, men ulykker skjer gjerne når forholdene er lagt til rette for det.

En oppfordring til Statens vegvesen:

• Fjern fortauskanten langs Finstadvegen over Tunelltoppen.

• Endre skiltingen i Bårlidalskrysset slik at Strandsvegen har vikeplikt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.