15. mai er det tid for den årlige markeringen av FNs familiedag. Her i Norge havner den midt i festforberedelsene til 17. mai og drukner lett i de mange fridagene og langhelgene denne måneden består av. Likevel er 15. mai kanskje den viktigste av FNs mange merkedager gjennom året. Uten familienes innsats er det nemlig mange av våre viktigste oppgaver som vil bli stående uløst. Uten familier får vi ikke inkludert de mange barna i verden som i dag står uten voksne omsorgspersoner. Mer enn 200 millioner barn er i dag uten omsorg, eller står i fare for å miste de omsorgspersonene som står dem nærmest. Mangelen på en familie gjør at barna kan stå helt alene.

Uten familier blir kampen mot fattigdom langt vanskeligere. Fattigdom er den vanligste årsaken til at familier ikke klarer å gi barna god omsorg. Vi må sørge for at familiene blir i stand til å klare seg selv, skaffe inntekt nok til å forsørge barna og sørge for at de kan gå på skolen og få helseoppfølging.

Uten familier får ikke barn tilstrekkelig utbytte av skolegangen sin. Barn uten omsorg må gjerne jobbe på dagtid, ofte for å forsørge seg selv eller småsøsken, og mangler den elementære tryggheten som er nødvendig for å få fullt utbytte av skolehverdagen.

Uten familier makter vi ikke å gi alle barn i Norge en trygg og omsorgsfull base i de viktige årene fram mot voksenlivet. De mange tusen fosterfamiliene vi har her i landet er noen av våre største hverdagshelter. De fortjener et solid støtteapparat, forutsigbare rammer og en vilje fra det offentlige til å satse på et barnevern som setter barna først.

Dagens familier er like mangfoldige som menneskene de er satt sammen av. Det er utelukkende positivt. Familier bidrar til at barn får utdannelse, kan forsørge seg selv og blir mindre sårbare for utnyttelse, vold og overgrep. Uten disse familiene blir det umulig å nå flere av de viktigste målene vi har satt oss som samfunn. Derfor fortjener familiene vår støtte – og vår takknemlighet.

SOS-barnebyer støtter familier på forskjellige måter. Både ved å bidra slik at familier kan holde sammen gjennom våre familiestøtte program, og ved å gi barn uten omsorgspersoner en ny familie. I katastrofeområder hjelper vi familier som har kommet bort fra hverandre å finne hverandre igjen.

Vi som er frivillige for SOS-barnebyer i Akershus, bidrar spesielt til sårbare familier i Colombia og Kosovo. SOS-barnebyer har familieprogrammer i 134 land i verden, og vi ønsker alle en flott familiedag den 15. mai!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.