I opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering har kommunene fått et større og utvidet ansvar for helsetjenester innen rehabilitering. Norsk Revmatikerforbund ønsker å bidra til å sikre at godt pasientforløp i våre kommuner.

Nedsatt muskel- og skjeletthelse koster Norge 73 milliarder kroner årlig. Denne sykdomsgruppen er en av de dyreste ikke-dødelige sykdommene for samfunnet, og det som gir størst tap av livskvalitet i befolkningen. Nesten halvparten av alt sykefravær her i landet er knyttet til muskel– og skjelettsykdommer og plager. De samme sykdommene står for en tredjedel av all uførhet. Derfor er rehabilitering så viktig, enten det er tilpasset trening, varmtvannsbasseng, fysioterapi eller andre rehabiliteringsformer.

Vi i Norsk Revmatikerforbund har jobbet for å få på plass en opptrappingsplan for rehabilitering. Endelig ble det lansert en opptrappingsplan med statsbudsjettet for 2017. Sammen med samhandlingsreformen og primærhelsemeldingen peker opptrappingsplanen på den viktigste endringen: det meste av all rehabilitering fremover skal skje i kommunal regi.

«Derfor er det også et mål at kommunene på sikt overtar flere rehabiliteringsoppgaver fra spesialisthelsetjenesten» står det i planen. Det betyr at kommunen vår får flere oppgaver, og mer ansvar. Men også flere midler, og muligheter. Er kommunehelsetjenesten og helsepolitikerne på banen?

Kommunene i Norge får i år 200 millioner kroner med «Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering». 100 millioner av disse er prosjektmidler kommunen må søke om, og 100 millioner er frie midler. Halvparten av pengene vil altså forsvinne mellom hendene våre hvis vi ikke aktivt skaper og forbedrer tjenester, og søker om midler til dette arbeidet i vår kommune. Norsk Revmatikerforbund er bekymret for at pengene vår kommune får i frie midler, ikke vil bli brukt til rehabilitering, men spres utover en allerede strukket kommuneøkonomi. Er helsepolitikerne i kommunen vår våkne?

Snart er det stortingsvalg. Våre lokalpolitikere har fått et mye større ansvar enn før for innbyggernes helse, det blir nok et faktum også etter valget. Dette er ingen enkel oppgave, og her må alle gode krefter tas med på råd for å tenke nytt og fremtidsrettet.

Vi i Norsk Revmatikerforbund bidrar veldig gjerne til å utvikle gode prosjekter innen samhandling og rehabilitering som gjør at kommunenes innbyggere får gode rehabiliteringstilbud. Vi har brukerkompetanse som er nødvendig for å utvikle gode rehabiliteringstjenester.

Sammen kan vi få til et løft, og øke livskvaliteten for alle som trenger rehabilitering i våre kommuner.

La oss ikke sove i timen! La oss sammen bedre rehabiliteringstilbudet som trengs i våre kommuner – mulighetene er der nå!

Jorun Ringen er leder i Ullensaker Revmatikerforening
June Adresen er leder i Eidsvoll Revmatikerforening

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.