Kommende helg arrangeres den store styrkeprøven der de deltakende syklistene skal svette seg gjennom de over 50 milene fra Trondheim til Oslo. Sannsynligvis skal flere av dem som er med på dette bildet også være med på den langturen. Bildet er tatt på Minnesund i forbindelse med Mjøsa Rundt. Sannsynligvis er det tatt på vestsiden av Minnesund-brua. Jeg kjenner ingen av dem som er avbildet, men føler en herlig glede bare av å se på det. I et samfunn hvor man får følelsen av det altfor ofte er: «først meg sjøl, så meg sjøl og så min neste hvis det er til mitt eget beste», er det så fint å registrere at egoismen kan legges til side.

Idrettsutøveren i front sliter åpenbart i bakkene opp fra brua. En sykkelrytter fra Ullensaker CK har syklet like langt, men er villig til å bruke en hjelpende hånd til en utøver som sikkert har det fryktelig tungt.

Jeg vet ikke hvor mye eller hvor lang strekning syklisten fikk en dytt i ryggen, men kommer man opp bakkene der, blir det flatt mot Byrud. For alt jeg vet var denne hjelpa det som skulle til for at syklisten fikk anledning til å henge med gruppa inn til målgang i Feiring.

For alt jeg vet kan UCK-syklisten ha klundret i en bakke på Toten, eller punktert på Lillehammer og kanskje fått hjelp av andre til å komme opp i gruppa igjen. Denne hjelpende hånda kan kanskje ha gjort at Ullensaker-syklisten mistet en del sekunder og fikk litt dårligere tid enn han ellers kunne fått. Men i stedet for å få noen sekunder bedre tid eller noen plasseringer opp på resultatlista, brukes noen krefter til litt bistand.

Sykkel er en lagsport, men i motsetning til håndball, fotball, basketball og de andre tradisjonelle lagidrettene så kåres det individuelle vinnere i sykkel. I sykkel har du hjelperyttere som i praksis aldri kan vinne et ritt. Dem er med på laget for å gjøre en jobb for en presumptivt bedre syklist.

Turritt og aktive konkurranser er lite sammenlignbare. Men fellesnevneren er at det ikke er mulig å lykkes uten bistand. Ligger man på bakhjulet, er det en foran som må bruke mer krefter. I turritt som Mjøsa Rundt og Trondheim-Oslo sykler klubber samlet i lag og veksler hele tiden om hvem som ligger i front eller «rulle» som det heter på sykkelspråket.

Ingenting er bedre enn å utøve en eller annen form for trim eller å svette litt – uansett alder og form. Noen få negative elementer kan man plukke fram, men ofte er det flere negative sider jo nærmere eliten man kommer. Men man kommer som oftest lengst hvis man legger egoismen til side og bidrar med en hjelpende hånd av og til.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.