Frp i regjering skal være de fremste forkjemperne for å avskaffe sosial kontroll. I Norge skal alle føle seg frie til å leve det livet de ønsker.

I revidert nasjonalbudsjett for 2018 foreslår regjeringspartiene ytterligere nye tiltak mot negativ sosial kontroll:

Styrking av tilskuddsordningen Frivillige organisasjoners holdningsskapende/forebyggende arbeid mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige inngrep i unges frihet (10 millioner kroner)

Opprette en informasjonsportal om negativ sosial kontroll (3 millioner kroner) og midler til oppdatering av informasjonsmateriell med mer (0,5 millioner kroner).

Styrking av ordningen med minoritetsrådgivere (3,8 millioner kroner)

Mange unge jenter og gutter frarøves friheten vi andre tar for gitt. De opplever press og tvang for å tilpasse seg krav fra familien og miljøet. Alle i Norge skal ha frihet til å bestemme over sitt eget liv, og ta sine egne valg. Vår oppgave er å støtte deres viktige frihetskamp.

Regjeringen foreslår å styrke innsatsen mot tvang og negativ sosial kontroll med til sammen 17,5 millioner kroner i 2018.

Satsingen mot sosial kontroll er historisk og nå håper jeg også venstresiden i norsk politikk får øynene opp for at dette er et uakseptabelt samfunnsproblem. Mange partier har sittet passive på sidelinjen mens Frp har snakket om utfordringene med sosial kontroll i årevis. Det virker som om Ap og SV har levd i sine egne naive bobler der det omtrent har vært tabubelagt å ta opp problemstillingen.

Heldigvis har flere frivillige organisasjoner løftet debatten om sosial kontroll derfor er det også viktig at 10 millioner går direkte til frivillige organisasjoner som jobber for å forebygge tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige inngrep i unges frihet. Frp har lenge vært en pådriver for å bidra til å endre holdninger og praksis i berørte miljøer. Derfor er det viktig å styrke de organisasjonene vi vet kjenner miljøene godt, og som vet hva som virker.

I dag er det 25 minoritetsrådgivere i åtte fylker. Ordningen er et lett tilgjengelig lavterskeltilbud for ungdom.

Vi trenger flere som gir råd og veiledning til utsatte elever. Derfor foreslår regjeringen å styrke ordningen med 13 nye minoritetsrådgivere og 3,5 millioner går til opplysningsarbeid.

Vi foreslår også å opprette en informasjonsportal om negativ sosial kontroll, som er oppdatert med relevant informasjonsmateriell, oversetter til flere språk og utvikler den digitale veiviseren om kjønnslemlestelse.

Sosial kontroll handler om frihetsberøvelse og vold. Vi må tørre å si høyt at dette skjer i Norge for å kunne hjelpe ofrene, og for å kunne straffeforfølge de som står bak.

Kari Kjønaas Kjos er Frps integreringspolitiske talskvinne

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.