Jeg hadde også blitt irritert om jeg hadde planlagt en skogstur med barn i fint vær og da finner «min» sti ødelagt av avvirkning. Jeg skjønner hvorfor alle ikke har vært like glad over dette tiltaket. Men ser en noe større på det hele så finnes det i Norge en grunneierrettighet som gir grunneier full rettighet til å bruke sin skog og med det også til å avvirke sin skog.

I det korte løp er det selvsagt ikke en veldig bra sak, for friluftslivet, at skogen avvirkes ved «min» sti, men i det lange løp er det en fantastisk sak for samfunnet. Jeg mener det er helt fantastisk at Norge, og med det Eidsvoll, har en ressurs i skogen som kan brukes til næring, og dessuten en grønn næring. I skogen produseres en fornybar råvare (tømmer) som kan brukes til byggematerialer, papir, papp, ja faktisk i dag også til mat og til produkter som erstatter plast.

Skogbruket bidrar til arbeidsplasser i skogen, men også hos de som videreforedler vårt tømmer.

I Norge kan vi dessuten også være stolt av å ha bærekraft i vårt skogbruk. For hvert tre som hogges, plantes et nytt. Noen ganger når vi avvirker så må dessverre noen dyr og planter flytte på seg og noen stier blir i en kort periode påvirket. Det klarer vi ikke å unngå. Samtidig er det norske skogbruket meget nøye med å ikke hogge der det finnes sjeldne/truede planter og dyr, og en tar hensyn til friluftsliv der det er mulig. Det er jeg stolt av.

Etter hogst blir stier pyntet på og de settes i stand. Skogen vokser og trærne de kommer tilbake. Jeg opplever at det i Eidsvoll er en stor andel av skogeierne som med glede lar folk bruke skogen deres. De synes det er fint at folk spør om å få merke stier, ordne lekeplasser for barn eller sette opp gapahuk.

MEN, den innstillingen kommer av at friluftslivet i denne geografien har vært interessert i å ha et godt samarbeid med skogbruksnæringen og at både skogbruk og friluftsliv har respekt for hverandre. Skogeiernes holdning kommer av at folk flest har respekt og aksept for at skogeier må få bruke skogen sin. Jeg har full tro på at dette samarbeid og den gode relasjonen mellom friluftsliv og skogbruksnæring skal fortsette, men da må vi alle se på skogen som en fantastisk ressurs.

En fantastisk ressurs som kan brukes som en grønn og holdbar næring og som SAMTIDIG kan bidra med så mye til friluftsliv og folkehelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.