• Helene Lillekvelland

De var hvite og grønne, hadde håndtakene motsatt vei av andre poser, kostet 2,50 kr (noe som var helt absurd for en pose) og de var laget av mais.

Utfordringen sto soleklar foran oss 10-åringer: Hvem var den første som turte å smake på en pose?

Gi verden sunn mat

20 år seinere sitter jeg i Oslogryta på et møterom og prøver å definere bioøkonomi sammen med en gjeng som alle er enige om at «Vi er bioøkonomi». Etter tre workshoper har vi kommet fram til at Bioøkonomi er en økonomi basert på ressurser fra jord, skog og hav. Målet er å gi verden sunn mat, bedre helse, fornybar energi og bærekraftig vekst.

Det handler altså om at vi må bygge fremtiden på fornybare, grønne ressurser. Jord, skog, hav og vind. Vi må bruke ny og muliggjørende teknologi til å bytte ut svarte karboner med grønne karboner.

Forbud mot sugerør

Forrige uke la EU-kommisjonen fram en tiltakspakke for å redusere mengden plastsøppel i EU. De vil innføre forbud mot sugerør, plastbestikk og q-tips, i tillegg til å legge en straffeskatt på åtte kroner per kilo plast som ikke blir resirkulert. Oljebasert plast er altså på vei ut.

Biobasert plast er et eksempel på hvordan vi bytter ut svarte med grønne karboner, men det skjer mange andre spennende biobaserte prosjekter her til lands. Vi har selskaper som gjør møkk og matrester til biogass, eggehinner som brukes til plaster, det lages dyrefôr av tang fra havet og husdyrgener som eksporteres til hele verden.

Reine naturressurser

Så hvordan flytter vi oss over i bioøkonomien? Vi må dra tilbake til framtiden. Ressursgrunnlaget for bioøkonomien lå klart for oss før Norge ble en petroleumsøkonomi, men framtidens løsninger var ikke like åpenbare da. Nå er de her.

Norge har en kjempemulighet til å være ledende på området. Vi har så mange smarte hoder, vi er høyteknologiske. Vi har klimatiske fordeler (selv om vi snakker mest om ulempene), vi har reine naturressurser.

Vi må bare komme i gang.

Det smakte egentlig ingenting

Jeg kan innrømme to ting: Én: Intelligensnivået til 10-åringene på Stamnes i Hordaland var nok bare sånn passe den dagen. To: Det smakte egentlig ingenting. Men vi var åpne for å smake på fremtiden, vi! Om enn litt vel bokstavelig. Det er på tide at resten av verden følger etter!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.