Den 25. mai innførte EU strengere personvernregler gjennom en forordning kalt GDPR (General Data Protection Regulation). Med den styrker EU nå våre rettigheter overfor dem som vil lagre informasjon om oss. Kort sagt gir de nye reglene forbrukeren makt om informasjon om deg selv.

Bedrifter må ha aktivt samtykke til å innhente personinformasjon og kan kun bruke informasjonen til det angitte formålet. Forbrukere får kontroll over hva vi deler med hvem og når. Når vi gir samtykke til vilkår for bruk skal språket være enkelt slik at vi forstår hva vi samtykker til. I tillegg får vi ta med oss våre egne data når vi bytter tjenesteleverandører og forordningen gir oss retten til å bli glemt.

Selskaper som bryter personvernreglene vil kunne få bøter på inntil fire prosent av omsettingen, de største selskapene kan altså risikere bøter i milliardklassen. Facebook/Cambridge Analytica-skandalen viser at det er på høy tid med et regelverk som går på forbrukerens premisser og tar personvern på alvor.

Europakommisjonen har allerede delt ut bøter i milliardklassen til Facebook, Google og Apple for brudd på annen EU-lov. GDPR vil styrke EUs muskler videre for å beskytte den lille mann mot de multinasjonale teknogigantene. Saken er et godt eksempel på behovet for overnasjonalt regelverk i 2018: Internett er i sin natur globalt, da nytter det ikke med regelverk som begrenser seg til nasjonale landegrenser.

Når reglene innføres i Norge i sommer har fem millioner norske europeere all grunn til å feire!

Sigurd Meklenborg Salvesen er leder i Akershus Europeisk Ungdom og styremedlem i Romerike Europabevegelse

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.