Skuffelsen kan bli stor og konfliktene mange om virkeligheten blir en annen. Familievernet kjenner godt til historiene om forventningene som ikke ble innfridd, og når høsten kommer opplever familievernkontorene flere henvendelser fra par som sliter med samlivet.

RÅD TIL EN VELLYKKET FERIE

Så hvordan sikre realistiske planer og forventninger til familieferien? Familievernet i Bufetat (Barne,ungdoms- og familieetaten), region øst råder ferieklare nordmenn til å tenke gjennom og snakke medhverandre om følgende før ferien:

Snakk sammen på forhånd og avklarer forventninger og drømmer. Det er viktig at alle opplever at de får noe av det de trenger og ønsker for ferien.

Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Planer må være tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.

Det er viktig å si hva du ønsker og ikke ønsker, det forebygger brutte forventninger.

Sett av litt tid til parforholdet i forkant av ferien, slik at dere er i god trening. Ofte kan det være nok med litt mer berøring og flere komplimenter. Lytt til partneren din sine forsøk på kjærestetid og bekreft hvor viktig han/hun er for deg.

Snakk om bruk av alkohol og avklar et forbruk foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.

Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie.

Hvordan skal vi dele det økonomiske? Hvilket nivå legger vi ferien på økonomisk?

Vær frakobla mobiltelefonen og Ipaden og påkobla hverandre! Mobiltelefonen kan sluke deg. Du må ikke oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden.

Forsøk å få litt alenetid som par, og hvert av barna ønsker kanskje litt tid alene med en av foreldrene?

Hvordan skal vi si i fra til hverandre om at ting ikke fungerer? Snakk med utgangspunkt i deg selv, unngå å beskylde din partner og vær tydelig på det som er viktig for deg.

Lytt til hverandre og anstreng deg for å forsøke å imøtekomme ønsker som er spesielt viktige for partneren din. De fleste krangler handler om bagateller. Når valget står mellom å ha rett eller være lykkelig, så anbefales det siste.

Ikke la deg påvirke for mye av «glansbildene» på sosiale medier. Husk at de aller fleste kun legger ut og deler ting vi er fornøyde med og glade for, og desto sjeldnere alt som går galt eller ikke innfrir forventningene.

Hva er familievernet?

Familievernet i Norge er en tjeneste som gir tilbud om behandling og rådgivning til familier som opplever relasjonsvansker, konflikter eller kriser. Det er gratis å komme til familievernet, og du kan selv ta kontakt for å bestille time.

Mekling ved samlivsbrudd er obligatorisk for alle gifte eller samboende par med felles barn under 16 år. Alle andre tilbud i familievernet er frivillig, for eksempel parterapi, råd og veiledning til foreldre, og råd og veiledning om foreldresamarbeid etter samlivsbrudd, foreldregrupper og samlivskurs.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.