Fastlegene hjelper pasientene der de bor, og sender videre til behandling på sykehus ved behov. Uten fastlegene vil spesialisthelsetjenesten knele. Høyre vil styrke rekrutteringen, gjøre yrket mer attraktivt, sikre fastlegene nok tid til pasienter, og våge å se på finansiering.

Høyre støtter forslaget om å øke legedekningen, spesielt i fastlegeordningen og spesielt i distriktene. For å få flere fastleger må vi øke rekrutteringen og samtidig beholde erfarne fastleger i yrket. Bredden i arbeidsoppgaver og dybden i det medisinfaglige må beholdes for å gjøre fastlegestillinger attraktive å søke seg til, og å bli værende i.

Vår visjon er å skape pasientenes helsetjeneste. Legene er til for pasientene og skal gi god diagnostikk, behandling og service. I Norge er fastlegeordningen avgjørende for å sikre kvalitet i hele helsetjenesten. Ikke bare i møte mellom fastlege og pasient, men for å styre pasientene i riktig retning innenfor spesialisthelsetjenesten. Uten fastlegene vil sykehusene i Norge gå i knestående. Derfor må vi også være villige til å se på finansiering.

I løpet av de siste årene har fastlegene har fått overført en rekke nye oppgaver fra andre deler av helsetjenesten, uten at det nødvendigvis har fulgt med verken midler eller kompetanse. Et eksempelvis på tilpasset finansiering er differensierte driftstilskudd slik avtalespesialistene har. Ulike legekontor tilbyr ulik kompetanse og ulike tjenester. Derfor bør vi undersøke om finansieringen i større grad kan tilpasses den enkeltes utgifter.

Svaret på hvilke endringer vi gjør bør komme etter en grundig vurdering. Stortinget har enstemmig vedtatt å evaluere fastlegeordningen. En slik evaluering vil gi oss kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å ta kloke valg om justeringer. Arbeidet haster.

Evalueringen bør omhandle listelengde, finansieringsordning og fastlegenes oppgaver. Ansvarsforholdene mellom spesialisthelsetjenesten og fastlegens rolle bør tydeliggjøres. Målet er at alle skal ha en fastlege å gå til i fremtiden.

Norge skal være stolt av både fastlegeordningen og allmennmedisinens status. For å bevare den i fremtiden må vi hindre fragmentering av faget. Høyre vil bevare dagens fastlegerolle som bærebjelke i helsetjenesten og sikre fastlegene gode og trygge arbeidsforhold også i fremtiden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.