Dette betydelige hoppet skyldes i hovedsak byggingen av nye Jessheim videregående skole til 805 millioner kroner.

Den nye skolen er bygd som et såkalt OPS-prosjekt (offentlig-privat samarbeid), noe som innebærer at en privat aktør bygger skolen, mens fylkeskommunen leier anlegget for en periode på 40 år.

Langsiktig gjeld

Utgiftene til byggingen er å regne som såkalt finansiell leasing, og skal bokføres som langsiktig gjeld i fylkeskommunens regnskaper.

Jessheim og Akershus har fått en flott og moderne ny skole. «Problemet» er at løsningen med OPS – som ifølge de ivrigste forkjemperne ikke skulle gi utslag i fylkeskommunens økonomi – har gjort nettopp det. Fylkeskommunens lånefinansieringsgrad har økt betydelig, fra mellom 20-40 prosent til nærmere 50 prosent, noe som kan få uheldige virkninger i en situasjon der behovet for flere plasser i videregående skole er den største utfordringen man står overfor.

Overivrige talspersoner

OPS-løsningen ble «solgt» inn av overivrige talspersoner fra Høyre og Frp. Premissene var at denne måten å gjøre tingene på ikke skulle svekke fylkeskommunens økonomi, og det skulle bli bedre og billigere. Min påstand – som støttes av en rekke faginstanser – sier det motsatte. Ikke bare skyver vi regningen over på etterfølgende generasjoner. Prosjektene blir også dyrere.

Det skyldes flere forhold, som for eksempel at ingen privat aktør oppnår billigere lån enn fylkeskommunen selv.

Fortjeneste

I tillegg skal det selvsagt ligge igjen en fortjeneste hos den aktøren som får oppdraget. Metoden er for øvrig utprøvd på en rekke prosjekter innenfor flere sektorer

Alternativet er – og har hele tiden vært – at fylkeskommunen løser slike utbyggingsoppgaver i egen regi. Det er en fordel for oss som innbyggere og skattebetalere. OPS markedsføres på falske premisser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.