Ideen er at man fra PC-en eller mobilen lett skal kunne sammenlikne prisene på en handlekurv som inneholder noen av de mest solgte merkevarene i Norge.

I utgangspunktet en god idé. Mer informasjon gjør det lettere for bevisste kunder å gjøre bedre valg. Inntil videre finner man tjenesten på nettsidene til Forbrukerrådet og i appen Peiling, som kan lastes ned på mobilen.

Det er litt urettferdig å kritisere tjenesten for svakheter bare timer etter at den er lansert, men la oss likevel peke på noen.

Sitter man fysisk plassert i Eidsvoll sentrum og skal handle billigst, mener nettsiden til Forbrukerrådet at man bør reise til Skarnes. Ikke uoverkommelig, men det er et lite stykke å kjøre. Samme søk i appen, foreslår at man skal reise til Råholt og handle på Kiwi. Det gir visstnok en besparing på tre kroner sammenlignet med Kiwi i Sundet. Før Sundet foreslår appen også Maura, selv om prisene er de samme. En søk med utgangspunkt i Storgata på Jessheim, treffer bedre geografisk. Da er de billigste butikkene innenfor gangavstand.

Tjenesten har også andre svakheter, den bruker forrige ukes priser. Prisene på en del matvarer er som på bensin; de går opp og ned hele tiden. Rabatter man får som medlem og kjedenes egne merkevarer blir ikke fanget opp. Her er det de mest solgte merkevarene som sammenlignes. Butikker som satser på økologisk og/eller kortreist mat får heller ingen hjelp av tjenesten, selv om dette skal komme etter hvert.

Mer makt til forbrukeren mener vi utvilsomt er bra. Men la ikke pris styre alt. Store og monotone matkjeder som kun konkurrerer på pris, vil gi oss et kjedelig utvalg. Støtt derfor også småbutikkene, som ikke nødvendigvis er billigst, men som har produktene som løfter måltidet. Et eksempel på dette er lille Jessheim landhandleri, som vi skrev om i gårsdagens EUB.

LES OGSÅ: Kiwi i Eidsvoll sentrum er helt i norgestoppen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.