I Statens vegvesen forbereder vi oss på det som kan komme. Det bør også den enkelte grunneier gjøre.

De siste analysene fra NVE viser at det er 30–60 prosent sjanse for at vi får en alvorlig flomsituasjon i Hedmark og Oppland. Med dette mener de en situasjon som «forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser, og kan medføre alvorlige skader». NVE nevner Trysilelva, Glomma, Gudbrandsdalslågen, Mjøsa og Etna som eksempler på vassdrag med høy flomrisiko. Dette kjenner vi igjen fra andre flommer de siste årene. Vi vet også at vannmassene skal renne sørover gjennom Romerike og Østfold, der det også er potensial for skader. Og ikke minst vet vi at det er et stort antall mindre bekker, åer og elver på hele Østlandet som ved spesielle værforhold raskt kan vokse til mangedobbel størrelse og kraft, med potensial for å gjøre stor skade.

NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, har et nasjonalt ansvar for flomvarsling. Statens vegvesen har et nært samarbeid med NVE og medlemmer av fylkenes beredskapsråd, blant annet om flomberedskap. Ifølge NVE er det 30–50 prosent mer snø enn normalt i store deler av Sør-Norge. Dette øker naturlig nok faren for flom utover våren og forsommeren. Dersom vi får en situasjon med varmt vær, stor snøsmelting og nedbør så kan vi komme til å få en flom som de vi har hatt flere av de siste 25 årene, med ødelagte veger og bruer, og jordskred som sperrer viktige gjennomfartsårer.

For å være forberedt på dette har Statens vegvesen satt i verk tiltak. Alle våre driftsentreprenører er varslet om flomfaren. I de mest flomutsatte områdene ber vi om bekreftelser fra entreprenørene på at de har tilstrekkelig mannskap, maskiner, skilt og sperremateriell tilgjengelig. Sammen har vi også gått gjennom planer for flomberedskap, og vi har sett på hvor vi – av erfaring – vet at de mest kritiske punktene er. Vi inspiserer stikkrenner, kulverter og bruer som erfaringsmessig er utsatt for flom. Vi tiner opp frosne stikkrenner der det er nødvendig, og holder øye med bekke- og elveløp nær våre byggverk. Når snømengdene gjør det mulig vil våre kontrollingeniører se over vegenes overvannssystemer.

Er du privat grunneier eller skogeier så ta dine forholdsregler. Du har et ansvar for å holde bekkefar åpne over din eiendom, og bidra til at vannet renner der det skal. Fra tidligere erfaring vet vi at alvorlige flomsituasjoner med betydelige skader kan oppstå på grunn av at bekkeløp ikke er rydda. Et annet scenario er at gjenstander som lagres nær bekker blir tatt med av vannmassene og tetter bekkefar og stikkrenner lenger ned. Vi har også eksempler på at dårlig grøfta skogsbilveger gjør at bekker kan ta nye løp og ødelegge veger eller utløse jordskred.

Flomfaren vil være delt i to faser, den første er den lokale flomfaren i mindre bekker og vassdrag på grunn av snøsmelting og nedbør lokalt. Slike flommer er det vanskelig å forutsi hvor oppstår. Deretter kommer flommen i de større elvene og innsjøene som tar opp eller transporterer vann fra fjellområdene der snøsmeltingen skjer senere. Uansett hva som blir det endelige resultatet så er vi avhengig av at alle bidrar i forberedelsene, slik at konsekvensene blir så små som mulig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.