Det er tiden der vi legger ut bilder på sosiale medier av oss selv sammen med barn og barnebarn på stranda eller sammen med gode venner i lystig lag. Men for dem som ikke har barn og barnebarn, og for dem som ikke har gode venner oppleves årstiden som ekstra krevende. Ikke bare fordi bildene av de lykkelige familiene og de glade venneflokkene kringkastes over alt. Men fordi møteplassene som finnes resten av året blir tømt eller stengt på sommeren. Dette er jo tiden da arbeidsplassen er tom, eldresenteret sommerstengt og skolen lukket og låst. Det gjør sommeren til en tung tid for mange. De som strever ellers – har det ofte ekstra tungt i feriene. Hjelpetelefonene forteller om ekstra stor pågang fra mennesker som føler seg ensomme og alene på sommeren

Ensomhet er en stor folkehelseutfordring. Skal vi tro forskerne er det å være ensom like skadelig som å røyke femten sigaretter om dagen. Derfor blir ensomhet et viktig tema i folkehelsemeldingen som jeg legger fram til våren. Her ønsker jeg blant annet å løfte ensomhet blant menn. Det er noe vi snakker lite om. Jeg tror det er enda mer tabu for menn enn for kvinner å snakke om at de er ensomme og å oppsøke hjelp. Vi vet også at det er sosiale forskjeller i ensomhet. De med lav utdanning og inntekt er mer utsatt for ensomhet enn de med høy utdanning og inntekt.

I høst inviterer jeg til innspillsmøte der jeg ber offentlige, frivillige og private aktører om å komme med råd om hva vi bør gjøre for å møte utfordringene. Jeg er overbevist om at aktører fra alle disse sektorene må delta om vi skal lykkes med et krafttak mot ensomhet.

Mange i samfunnet vårt er ensomme, og ensomhet rammer i størst grad yngre og eldre mennesker. En av ti ungdommer sier at de mangler fortrolige venner. Blant dem over 80 oppgir tre av ti at de er ensomme.

Mange eldre føler seg på utsiden av samfunnet. I eldre år kan sviktende helse og tap av nære personer og nettverk føre til isolasjon og ensomhet. Vi må skape et mer aldersvennlig samfunn der eldre er en naturlig del av det vanlige livet. Derfor er aktivitet, fellesskap og inkludering av eldre i samfunnet en viktig del av eldrereformen Leve hele livet, som jeg la fram i mai i år.

Studier viser at unge som bruker mye tid på sosiale medier, er mer ensomme enn de som bruker mindre tid – men vi vet foreløpig ikke hvorfor det er slik. Vi vet ikke om unge bruker mye tid på sosiale medier fordi de er ensomme, eller om de blir isolerte fordi de bruker mye tid der. Det trenger vi mer kunnskap om.

Jeg er overbevist om at løsningene kan være av det enkle slaget. Det handler om hvordan nærmiljøet utformes og hvordan vi skaper møteplasser eller aktiviteter der mennesker kan møte mennesker.

Jeg ser at det skjer ting på dette området. Frivillighet Norge har fått tilskudd til å drive nettstedet frivillig.no, hvor man kan finne aktiviteter og organisasjoner man har lyst til å delta i.

Det er nå flere sykehjem – både nord og sør i landet – som har ansatt ungdommer på sykehjem som skal delta på aktiviteter sammen med de eldre. Det gir økt forståelse og samhold på tvers av generasjonene.

Det betyr mye for de eldre. Det er en klok investering i de eldres trivsel og helse. Det gir også ungdommene gode møter med eldre mennesker og en forsiktig start på yrkeslivet.

Å skape møteplasser for ungdommer er også viktig. Det er ikke bare en investering i unges trivsel og helse. Det kan også forebygge frafall fra skolen og utenforskap. Vi må rett og slett bli flinkere til å skape møteplasser for mennesker. Ikke minst i årstiden som oppleves som den tyngste av dem alle.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.