Eidsvoll Ullensaker Blad hadde lørdag 5. mai en artikkel om et meget knapt flertall i Ullensaker kommunestyre som ikke ønsket å verne 100 mål dyrket jord i forbindelse med utbyggingen av Gystadmarka. Overskriften var «- Vi så det for sent. Toget har gått».

La oss slå det fast igjen: Det er bare naturlover – slik som tyngdekraften – som ikke kan endres. Menneskelige lover, regler og planer kan endres – når det er gjort en feil. Og her har det vært en mangelfull planlegging. Det er menneskelig å gjøre feil, men det er en unnlatelsessynd ikke å endre planene når det er gjort en feil. Senterpartiet fremmet et forslag om endring, men ble møtt med argumentet om at det var «for sent». For sent til hva? Er det ikke det folkevalgte kommunestyret som har det siste og avgjørende ordet i styringen av kommunen?

Det kan ikke være for sent å ta ut de 100 dekarene dyrket mark av planen når planen bygger på sviktende opplysninger og forutsetninger. For det er vel ikke inngått noen bindende avtaler med utbyggere eller arkitekter – før planen ble vedtatt i kommunestyret? Det er kommunestyret som styrer utviklingen blant annet gjennom et vederheftig planarbeid. Faktiske feil skal ikke få lov til å bli stående.

Det mangler bare et par stemmer på at den dyrka marka kan bli spart til matproduksjon for kommende generasjoner. Det hviler et stort ansvar på dem som vil ha nedbygging.

Konklusjonen må være at kommunestyret bør fatte et nytt vedtak, der de 100 målene dyrket mark tas ut av planen. I motsatt fall må vedtaket innklages for Fylkesmannen – som kjent går regjeringen inn for at vernet om dyrket mark skal styrkes. Det er da ekstra oppsiktsvekkende at de samme partiene (Høyre og Frp) i Ullensaker går inn for nedbygging av dyrket mark på et feilaktig plangrunnlag.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.