Næringsmiddelindustrien er den største delen av vår industri med 20 prosent av de industriansatte i Norge. En svekkelse av matproduksjonen får konsekvenser for trygghet, økonomi og arbeidsplasser.

Betydelige verdier står på spill. Verdier vi ikke har råd til å miste.

REDUSERER USIKKERHET

Den svenske landbruksministeren sier de vil snu hver stein for unngå at tørken blir en stor krise. Regjeringen i Sverige er tydelig på at fellesskapet vil stille opp med friske penger for å få fram og skaffe fôr til dyra.

De forbereder seg på at selv om det skulle komme regn, kan utfordringene bli store fordi det mangler minst 200 mm nedbør nå.

Slik reduserer de usikkerhet. Landbruksministeren hjemme hevder derimot at regjeringen skal forsøke å unngå krise med de gamle økonomiske rammene. Det er en tydelig prinsipiell forskjell for hvordan de to regjeringene forholder seg til tørken.

Risiko reduseres

Investeringene for å redusere risikoen for at tørken ender med en større krise må gjøres i takt med at det kan bli behov for dem - ikke etterpå. Det er de nærmeste dagene at alle som blir tvunget til å ta tøffe valg om hvorvidt de skal slakte ned større deler av besetningen, kan få den betryggende beskjeden om at friske midler kommer for å skaffe fôr. Slik vil flere dyr klare seg gjennom høsten og vinteren.

Situasjonen er ekstraordinær. Historikken viser eksempelvis at mai og juni i år er de tørreste på 125 år i Oslo.

Det er bekymringsfullt hvis høyreregjeringen forhindrer investering av friske midler i å redusere risikoen.

FOR SENT

Å redusere risiko er noe vi gjør før et problem eller en krise oppstår. Etterpå kan det være for sent. Og i en biologisk produksjon som jordbruket får gale valg ekstra store konsekvenser. Det tar eksempelvis tre år å få fram en ny melkeku fra inseminering til første kalv.

Vi gjør lurt i å forsikre det vi ikke har råd til å miste. Vi forsikrer bilen fordi det økonomiske tapet kan bli stort ved skade. Vi forsikrer huset mot brann fordi vi ikke har råd til å miste verdien av boligen. Det er fornuftig, selv om det er sjelden det brenner.

TRYGGHET FOR MAT

For samfunnet vårt er det svært klokt å forsikre tryggheten for maten. Det er en verdi vi ikke har råd til å miste.

Friske midler må nå settes inn for å unngå de mest alvorlige konsekvensene av tørken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.