• ØKONOMI: Ståle Lien Hansen.

Vi som politikere var gjennom årets tertialrapporter forespeilet et merforbruk innen Helsesektoren på ca 10 millioner.

Et resultat som ville gitt kommunen et mindreforbruk totalt sett på ca 20 millioner grunnet mindreforbruk I andre sektorer. Når så «fasiten» slippes med at det er et merforbruk på 42 millioner innen helsesektoren alene, så gjør dette at årsregnskapet gjøres opp med et merforbruk totalt på 9,75 millioner, eller 0,2% av budsjett på 2.5 milliarder kroner.

Prognoser og rapportering vil selvsagt på bakgrunn av dette bli nøye fulgt opp fremover, og at det da gjøres administrative endringer som følge av slike situasjoner er ikke unormalt.

AVHENGIGE AV KORREKTE POROGNOSER OG BUDSJETTER

Så er det enkelte som ønsker å fremstille dette som dårlig styring, og at man ikke kan skylde på de svakerestilte, barn og eldre. Ja det siste er vi enige i. Vi skylder ikke på de svakerestilte, vi skylder ikke på barn og unge, eller de eldre. Når vi styrer nivået på både de lovpålagte og ikke-lovpålagte tjenestene til våre innbyggere, så er det nettopp disse gruppene vi prioriterer.

Forskjellen er at vi er avhengige av prognoser, rapporter og korrekte budsjetter for å klare å styre riktig. Jeg tenker det ihvertfall er greit å forholde seg til korrekte opplysninger når det skal kommenteres antagelser om hvordan et merforbruk har kommet uten forvarsel.

Formannskapet er oppmerksom på at utgifter til lovpålagte oppgaver øker samtidig med veksten av nye innbyggere, hvilket også inntektene gjør, og som Rådmannen påpeker er det kommet ca 30 millioner i økte inntekter i 2018 grunnet nye innbyggere.

MERFORBRUK

Når det kommer til det å kunne forutse resultatet på årsregnskapet, og å vite hva som ventes, så fikk det politiske miljø seg forelagt senest 31.oktober til behandling 2.tertial rapport som sa at Hovedutvalget for Helse og Omsorg ville gå med et merforbruk på ca 10 mill kr i 2018. fremlagt en prognose.

Dette merforbruket innen HHS ble begrunnet med følgende: «Hovedutvalg for Helse og sosial (HHS) - prognosen for 2018 er et merforbruk på 10,5 mill kr, som skyldes vekst i behov for heldøgnsomsorg, vekst innen hjemmetjenesten, høyt antall barn innen barnevernet som har vært plassert i beredskapshjem eller i forsterket fosterhjem i 1. halvår, samt sprengt kapasitet ved sentralkjøkkenet.»

HVORDAN HAR DET VÆRT MULIG

Når så Rådmannen avlegger regnskapet fremkommer det plutselig et merforbruk på 42 mill, en økning på merforbruket med 32 mill i 3.tertial alene... Uten at det har vært meldt fra til politikerne underveis.

Spørsmålet er selvsagt hvordan dette har vært mulig, og hva som ligger bak som årsak til så store endringer på slutten av året. Skulle dette merforbruket vært varslet tidligere, dvs. har de ligget under overflaten uten å bli rapportert hele tiden? Det kan synes sånn for meg, men dette er kun min egen mening. Så uten å unnskylde hverken meg selv eller det øvrige politiske miljøet, så er dette tall vi helt klart har stilt spørsmål rundt, og hvordan dette har vært mulig. Dette er tall vi umulig kunne forutse uten rapportering.

DE TJENESTENE DE TRENGER

Som innbygger i Ullensaker skal du selvfølgelig være trygg på at vi vil fortsette å sørge for at våre innbyggere får de tjenestene de trenger, når de trenger dem, og så vil det fremover bli en strammere hånd over styring av økonomi, i tett samarbeid med administrativ ledelse med gode prognoser, rapporter og riktige budsjetter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.