Høyre har i regjering innført fritt behandlingsvalg slik vi lovet før valget.

Fritt behandlingsvalg gir pasienter rett til å velge hvor man skal behandles, offentlig eller privat, så lenge tilbudet er godkjent. Over 10.000 pasienter har benyttet seg av tilbudet så langt i år.

Arbeiderpartiet går til valg på å avvikle ordningen. Det vil gi økte helsekøer slik det var da Jonas Gahr Støres parti sist hadde regjeringsmakt, og Støre selv var helseminister. Den første pasientgruppen som fikk tilbud om fritt behandlingsvalg var rusavhengige. Rusavhengige er mennesker i en svært sårbar situasjon som er avhengig av rask hjelp når motivasjonen for avrusing er tilstede. Den økte kvaliteten i rusomsorgen vil bli reversert med Arbeiderpartiet.

Fritt behandlingsvalg er populært, og tilbudet er utvidet til andre pasientgrupper. De har kommet raskere til helsehjelp, eller har fått velge seg til den institusjonen de mener har det beste tilbudet. Det er bra at flere velger selv og det er for helsetjenesten at vi utnytter ledig kapasitet. Resultater er færre i helsekø, mindre ventetid og flere pasienter som får behandling.

Høyres mål er å skape pasientens helsetjeneste. Vi innførte fritt behandlingsvalg for å gi pasienten valgfrihet, og stimulere sykehusene til å behandle flere. Enkelt forklart går ordningen ut på at private tilbydere, også de uten avtale med regionalt helseforetak, kan godkjennes som leverandører av spesifikke helsetjenester. Pasienten kan velge behandling hos disse, så lenge tilbyderen er godkjent gjennom ordningen. Det er veldig positivt at folk benytter seg av den, og at fritt behandlingsvalg blir mer kjent.

Når vi ser at fritt behandlingsvalg har blitt en stor suksess i blant annet rusomsorgen, er det derfor trist at Arbeiderpartiet garanterer å reversere ordningen. Å avvikle fritt behandlingsvalg vil sette pasientene flere år tilbake, til en tid med lengre køer og mer venting.

Høyre ser fremover, og bygger vår politikk på å sette pasientens behov i sentrum. Vårt mål er at i 2021 nyter mer en 12.000 pasienter godt av ordningen. Jeg lurer på hvilke planer Arbeiderpartiet har for dem.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.