Mange kommuner har stort fokus på å tilrettelegge for næringslivet; næringsområder skal utvikles, næringsplaner skrives, tomter skal kjøpes og selges for å få plass til næringsvirksomhet, og de jobber tett med lokalt næringsliv.

Det er vi i Bedriftsforbundet glade og takknemlige for. Likevel fratar ikke godt arbeid krav om profesjonalitet på flere områder: Vi vil være sikre på å få barnehageplass til våre ansatte, vi vil ha en god skole, og vi vil kunne besøke våre syke og eldre innenfor overskuelig avstand. Og – vi ønsker å regne på anbud som aldri blir lyst ut.

Altfor mange offentlige innkjøpsprosesser forvaltes for dårlig, og det er flere saker som aldri kommer til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), fordi leverandører er redde for å bli straffet av innkjøpere og kommuneadministrasjon i ettertid.

Det offentlige Norge kjøper varer og tjenester (offentlig forretningsdrift) for milliarder av kroner, hvorav mye kjøpes inn av de norske kommuner. Gang på gang felles norske kommuner i KOFA, det blir brukt tid og penger i rettssaker, gitt erstatninger og kjørt ankesaker.

Vi i Bedriftsforbundet forstår at det enkleste for kommunenes innkjøpsavdelinger er å bruke «den vanlige leverandøren», å gi ekstra oppdrag til allerede involverte parter, unngå å skrive et anbud, eller «kjøpe tjenester direkte fra fetteren til innkjøpssjefen, rådmannen eller ordføreren», men det er ikke riktig måte.

Det offentlige anskaffelsesregelverk er lagd for å bli fulgt. Her har norske kommuner en stor oppgave fremfor seg. Unnskyldninger som at regelverket er for vanskelig er ikke akseptabelt. Når vi i næringslivet ikke følger regelverket, forventer vi at man straffes. Om våre konkurrenter gjør det, forventer vi at de straffes. Det er det som er fri og lik konkurranse.

Vår påstand er at det viktigste for at en «næringsvennlig kommune» er kvalitet på de kommunale kjernetjenester og at næringsvennlige kommuner virkelig kan offentlige anskaffelser.

Vi oppfordrer derfor kommunene til å ta et krafttak, og lære seg offentlige anskaffelser. Nå. Det vil gi flere muligheter for de små- og mellomstore bedriftene både lokalt og regionalt!

Rapporten gir innsikt i viktige parametere for landets kommuner. Det som ikke kommer frem av rapporten er kommunenes evne til å kjøpe inn på rett måte.

Jørund Rytman er leder for politikk og samfunnskontakt i Bedriftsforbundet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.