Gatekunst ble lenge sett på som «rabbel» som måtte bekjempes med alle middel. Mange mener nok stadig det samme. Moderne bildekunst blir ofte sett på som «rar» og «uforståelig» – fordi den ikke likner noe vi kjenner igjen fra livet ellers. Gatekunst kan være «enklere» her, fordi den ofte tar et tydeligere utgangspunkt i ting og situasjoner vi kjenner igjen fra andre sammenhenger. Kunst, også gatekunst, er med på å sette farge på tilværet og fortolke hverdagen. Hos den som stopper opp et øyeblikk og stiller seg åpen for det den har å si, kan den skape undring og engasjement. Å «forstå» kunst betyr å «forstå», ikke så mye med tankene som med hjertet. Det likner mer på et kjærlighetsforhold. God kunst vekker reaksjoner: Positive fordi det er vakkert, kanskje, eller negative fordi det vekker avsky og motstand, kanskje. I begge tilfelle det motsatte av likegyldighet. Og det er viktig at gatekunst er gratis og umiddelbart tilgjengelig for alle.

Hva er vitsen med kunst? Hva er vitsen med graffiti, «piecer» malt direkte på en vegg i gatemiljøet eller gatekunst? Hvorfor legger kunstnere så mye arbeid og omtanke ned i det de lager? Kunstneren og skolemannen Ole Sjølie (1923–2015) mente at kunsten ikke kan ha noe med penger å gjøre. Derfor ga han bort en stor utstilling han hadde i Trondheim Kunstmuseum, gratis til museet. I Oslo har byrådet blant annet med SVs stemme bestemt at gatekunst skal være lovlig i offentlige rom. SV og Byrådet mener at gatekunst er et grunnleggende demokratisk prosjekt. Gatekunst er umiddelbart tilgjengelig for alle, uavhengig av bakgrunn. Den er gratis, og en møter den overalt hvor en ferdes. Også i andre norske byer, også i utlandet, blir gatekunst mer og mer anerkjent som et verdifullt kunstuttrykk.

Nesten alltid når bildekunst blir omtalt i media og i det offentlige rom, er det i forbindelse med kjøp og salg. Bildekunst blir verdsatt etter hvor mye den «går for». Vi mener at det er å blande inn omsyn som ikke har noe med kunsten å gjøre, og som derfor bare er egnet til å villede. SV vil at gatekunst og annen kunst i offentlig rom skal bli verdsatt for det den er, ikke etter det den «går for».

Jo Gjessing
amatørbildevever og
medlem i Ullensaker SV
Nordkisa

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.