Og framover vil kommunene få store utfordringer som følge av endringer i demografi, klima, migrasjon, med mer. Slik utvides gapet mellom inntekter og utgifter.

BEFOLKNINGSVEKST

Mange Akershus-kommuner vil få sterk befolkningsvekst, en yngrebølge er på vei. Samtidig eldes den norske befolkningen. Det er fantastisk at vi lever så mye lengre enn før, men det betyr også at stadig flere kommunale kroner må gå til helse, pleie og omsorg.

Kommunen er vår største og viktigste velferdsaktør.

Likevel varsler regjeringen om mindre penger til kommunene framover, samtidig som de får voksende oppgaver. Det er nullvekst i frie inntekter, og regjeringen bebuder en mørkere horisont i framtida.

Vår erfaring er at lokalpolitikere er opptatt av å drive godt og kostnadseffektivt, og at kommuneansatte strekker seg langt for å levere gode tjenester til innbyggerne. Statlige politikere bør verdsette den viktige innsatsen som gjøres lokalt. Norge er ikke tjent med at kommunene tvinges til å prioritere kjerneoppgaver og lite annet. Kommunene trenger økonomiske rammer som setter dem i stand til å tilpasse politikken til folks lokale behov.

KOMMUNEØKONOMI

Ingen vil engasjere seg lokalt om lokalt handlingsrom snevres inn og man kun skal levere det staten krever. God kommuneøkonomi er derfor nødvendig for ikke bare tjenester, men for funksjonen som lokalpolitisk arena.

Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2019 vil styrke kommuneøkonomien, for å gi folk i hele landet gode barnehager og trygg eldreomsorg. Vi har videreført og kommer til å videreføre satsingen på velferd lokalt. Vi skulle ønske regjeringspartiene gjorde det samme.

----

Nora Berg Odden, som går 9. klasse på Kjenn skole i Lørenskog, har vært utplasseringselev hos Arbeiderpartiet. Hun har skrevet dette leserinnlegget sammen med stortingsrepresentant Nina Sandberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.