Nåvel – i mange år var det faktisk klare grenser for elevers skolefravær, men dette ble fjerna da de rødgrønne hadde makta og Kristin Halvorsen (SV) var kunnskapsminister i 2009. Det var sikkert godt ment pedagogisk -psykologisk av en dyktig politiker, men viste seg å være et uheldig grep?

Da tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innførte ei tydelig fraværsgrense i videregående fra skoleåret 2016/17 som en prøveordning, ble den omstridt. Intensjonen var god: Målet var at ni av ti elever som begynner på videregående skal fullføre og bestå . Regelen innebærer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få karakter i faget.

KAN FORBEDRES

Kritikken gikk på at reglementet var for firkanta, og at dette i særdeleshet gikk ut over 2-timers fag der lite timefravær prosentuelt kunne gi eleven manglende karaktergrunnlag. Dette må det ryddes opp i, og gode regler mot skolefravær må bli enda bedre.

FAFO - FORSKNING

Funker reglementet? Her lyver nok ikke statistikken: Ifølge en Fafo- rapport fra februar 2019 har «gjennomsnittseleven» i videregående redusert totalfraværet med ca. 20 prosent – eller 15 timer i året – etter innføringa av fraværsgrensa. Fafo tolker det også slik at fraværsgrensa er særdeles viktig for ressurssvake elever som matcher diffuse regler – eller mangel på regler – dårlig. (Op.cit.)

ØKT STRESS

Veien videre? I hovedsak funker fraværsregelen etter formålet, men ingenting er perfekt. Regelverket skal evalueres høst- 19, og det må nok gjøres flere forbedringer. Vi opplever økt stress blant noen elever, og fastlegene får visstnok merarbeid med legeerklæringer.

VANSKELIG FRIHET

Den videregående skolen er ikke obligatorisk, det er ingen som tvinges til å være elev i videregående. Frihet er bra, men ikke frihet til å ødelegge egen skolegang og karrieremuligheter. Fraværsgrensa er nok kommet for å bli.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.