Finnes det håp i plastens tid? En hval full av plastposer, fuglereder laget av plasttau, hurtigvoksende øyer av plastsøppel, blåskjell og drikkevann krydret med mikroplast. 

Dette er sannheter som vekker maktesløshet. Men likevel, vi må aldri gi opp. Er vi i stand til å ødelegge denne kloden, er vi også i stand til å redde den! Vi vil bygge Håpets katedral for å skape håp i plastens tid.

Havet lider

På verdens miljødag 5. juni er det 6 ganger mer plast enn plankton i havet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer måten vi produserer, bruker og deponerer plast (kilde WWF).

Verdenssamfunnet har løftet dette opp som et av satsingsområdene gjennom FN’s bærekraftsmål nr 14, vern om livet i havet.

- Plastforurensning er et stort verdensomfattende problem. Vi er nødt til å ha dugnader og rydde strendene våre, og vi må skape en internasjonal allianse for å sørge for at havene våre ikke blir forsøplet, sa statsminister Erna Solberg til NRK i mai. Det er behov for handling- og dugnaden er i gang!

LES OGSÅ: Ryddet søppel, fant parafinfat, paraplyer og badekar

Hva er Håpets katedral?

Håpets katedral er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd. Prosjektets visjon er å forvandle vondt til godt og vise at det finnes håp når vi jobber sammen.

De neste to årene skal vi reise en katedral med reisverk inspirert av stavkirkene og byggesteiner av plast vi mennesker har kastet i havet.

Katedralen blir et grensesprengende møtested mellom verdensarv og moderne kunst, mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. Her er det mange muligheter for alle til å bidra.

Dette kan du gjøre

Det er fire ting du kan bidra med til Håpets katedral:

1. Arrangere egen plastryddingsaksjon. Om dere finner hardplast fra kanner eller kasser kan dere sage ut en bit i A4 størrelse og sende i posten til Håpets katedral, Phønixbrygga 1606 Fredrikstad.

2. Opprette en egen innsamlingsaksjon 

3. Arrangere temakvelder om plastforurensning, gjerne i samarbeid med menigheter lokalt og med andre organisasjoner som Natur og ungdom, Naturvernforbundet, Kystlotteriet etc.

4. Følge med på hva som skjer på facebooksiden Håpets katedral og nettsiden Hope Cathedral 

Arbeid pågår

Nå er vi fullt opp med strandrydding og innsamling av plast til takmaleriet. Mot neste vår skal vi sette i gang med selve byggverket.

Foreløpig er det kunstnerisk leder Solveig Egeland som jobber fulltid på prosjektet. Solveig Julie Mysen er ansatt i en prosjektstilling for å utvikle trosopplæringsmateriell som skal lanseres på Trosopplæringskonferansen i oktober.

Fra 1.august er prosjektleder Anne Skauen på plass- og i september regner vi med at prosjektet er i full gang.

Vi håper dere vil bidra til å rydde plast, bygge katedral og skape håp!

LES OGSÅ: Ryddet store mengder søppel på gåturen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.