Utilstrekkelig finansiering over mange år har resultert i et stort vedlikeholdsetterslep, mangel på reservedeler og kutt i operativ virksomhet. Regjeringens satsing på Forsvaret bygger på erkjennelsen at tilstanden var langt dårligere enn antatt da regjeringen overtok.

Økte bevilgninger, modernisering og reformer er nødvendig for å øke hærens kampkraft. Langtidsplanen for Forsvaret legger opp til en betydelig økning i forsvarsbudsjettet, herunder 55 milliarder kroner til investeringer i hæren og Heimevernet de neste 17 årene. Samlet for drift og investeringer betyr det at 180 milliarder kroner skal brukes på landmakten frem til 2034.

Avdelingene i hæren er i dag kampklare først etter seks til ni måneder etter at soldatene startet verneplikten. Regjeringen vil utnytte verneplikten bedre. Vernepliktige vil bli fordelt over flere innrykk i året. I dag roterer hele avdelinger samtidig. Det medfører at hæren har lav operativ evne i for store deler av året. Flere soldatinnrykk og en aktiv soldatreserve som øver årlig vil gjøre hæren stridsklar i løpet av få dager.

Hærens våpensystemer skal erstattes av nye våpensystemer med lengre rekkevidde og større presisjon. Nytt artilleri, nye kampvogner og nye stridsvogner skal anskaffes. Hæren får også nytt kampluftvern og hypermoderne utstyr for elektronisk krigføring.

Regjeringen vil styrke landmakten i nord for å bedre Forsvarets evne til å avverge og forebygge militær aggresjon i nordområdene. Det skal opprettes en egen kavaleribataljon på Garnisonen i Porsanger med evne til oppklaring, overvåkning og strid. Hæren og Heimevernets avdelinger i Finnmark samles under en felles ledelse.

HV består av 38.000 mannskaper med et landsdekkende, territorialt overvåknings- og kontrollansvar, samt vakthold og sikring. Modernisering av materiellet i HV pågår for fullt og 360 nye feltvogner er under anskaffelse.

Forsvar av landet er en av statens viktigste oppgaver. Gradvis og systematisk bygger regjeringen opp Forsvaret etter mange år med nedbygging og underfinansiering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.