I 2011 var Somalia igjen rammet av tørkekatastrofe og tusenvis av mennesker hadde trukket til denne byen fra de uttørkede landområdene rundt, i håp om å få mat og medisinsk hjelp.

250.000 mennesker døde det året i Somalia av sult. Befolkningen der har i århundrer lært seg å leve med at det blir tørke med jevne mellomrom. Men det foregår store endringer i disse områdene. Tørken kommer oftere og verken folk eller fe rekker å gjenvinne styrke etter forrige tørke.

Kirkens Nødhjelp var tilstede med både nødhjelp og samarbeidet med somaliske organisasjoner og eldste, noe som gjorde det mulig å få frem hjelp gjennom borgerkrigens frontlinjer. For sulten skyldtes også den nesten 30-årige krigen i Somalia.

Knyttet til Somalia

Jeg tenker ofte på den reisen når jeg beveger meg i gatene i Fredrikstad eller andre steder i bispedømmet når jeg treffer mennesker som har kommet hit fra Somalia. Det er omtrent 5000 mennesker i Borg bispedømme som er knyttet til Somalia, godt under 1% av befolkningen. Jeg skulle så gjerne ønske for dem at de måtte oppleve Norge og vi som bor her som gjestfrie og respektfulle slik at de kan få livskraft og fremtid.

Vi vet i dag at ikke bare krig og konflikt, men også dårlig vær er resultat av menneskers handlinger. Halve jordas befolkning bor i områder som er utsatt for vannmangel. Og klimaendringene gjør vondt verre. Om drøyt 30 år anslår FN at vannmangelen vil omfatte fem milliarder mennesker.

Rent vann er en menneskerettighet fordi det er forutsetningen for å leve. Millioner av mennesker har en vannkvalitet på linje med det vi skyller ned i vasken, og urent vann dreper flere mennesker enn krig.

Lidelse og nød

Folks lidelse og nød skyldes først og fremst at vi enda ikke står opp for hverandre, og tar ansvar for hverandre uavhengig av bosted, kultur og religion. Det er mangel på handling som skaper vår verdens urettferdighet og nød. Det kan vi gjøre noe med.

For fjerde året på rad opplever Somalia igjen tørke og sult. Med iherdig innsats fra verdenssamfunnet og organisasjoner som Kirkens Nødhjelp har vi sammen klart å stagge de høye dødstallene. Det nytter. Samtidig er 4.6 millioner mennesker avhengig av hjelp, og vil være det i lang tid framover. Vi kan ikke tillate en ny katastrofe som den i 2011. Vi må hjelpe. Fordi folk i nød skal ha hjelp.

Hjelper oss

Kirkens Nødhjelp hjelper oss hvert år å løfte blikket fra oss selv og gir faste et annet innhold enn å pleie egen kropp. Fasteaksjonen i uken før palmesøndag gir oss mulighet til å bidra til at nye lokalsamfunn og menneskene der får tilgang til vann også når regnet uteblir.

I mer enn 35 år har Kirkens Nødhjelp utviklet lokale løsninger for bygging av brønner, vannpumper, renseanlegg og sanitære løsninger. Det arbeidet skal Kirkens Nødhjelp fortsette med. I land som Somalia, Afghanistan, Tanzania og Sør-Sudan.

I 2018 sikret Kirkens Nødhjelp og våre partnere tilgang til rent vann for mer enn 2.8 millioner mennesker. Mye av dette fikk Kirkens Nødhjelp til takket være givergleden som oppleves i forbindelse med Fasteaksjonen. Mange av bøssebærerne i fasteaksjonen er konfirmanter. De skal ut å gå for at barn, ungdom og voksne i andre deler av verden skal få det rene vannet som de trenger.

Et bidrag til bøssene er først og fremst et håndslag til mennesker i andre land. Men det er også en støtte til ungdom som bryr seg. Ikke la dem føle seg alene i sitt engasjement. God fasteaksjon!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.