• Randi Hagen Eriksrud

Men om sommeren drikker også mange mer enn vanlig. Og det skaper farlige situasjoner på veien.

FLERE ULYKKER

Det er flere ulykker på sommeren og sensommeren enn øvrige måneder. Det er altså en grunn til at du ser politiet utstasjonert langs veien oftere i sommermånedene enn ellers. Men man skulle ikke tro at det var nødvendig.

Nordmenn flest har jo gode holdninger til holdninger til alkohol og bilkjøring. I en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra oss i AV-OG-TIL oppga nærmere 97 prosent av oss at de mente alkohol ikke hører hjemme på veien. Det er bra! Dessverre er det ikke alltid de gode holdningene følges opp av like gode handlinger.

KATASTROFALE KONSEKVENSER

Hver eneste dag gjennomføres 14.000 kjøreturer med promille på norske veier. Og noen av turene får katastrofale konsekvenser. Hver femte dødsulykke skyldes helt eller delvis at bilfører var påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Det viser en gjennomgang gjort av Statens Vegvesen.

Kjøring under alkoholpåvirkning utgjør en enorm risiko. En påvirket sjåfør har både dårligere dømmekraft, tregere reaksjonsevne og responderer feil ved farlige situasjoner. I tillegg tar hun sjanser hun ikke ellers ville ha tatt. Sjanser som for ofte viser seg å bli skjebnesvangre.

Statistikken er klar - kjøring med promille er noe av det farligste vi gjør i trafikken. Det gjelder ikke bare for den som kjører med promille, men også for dem som sitter på, og for alle oss andre som beveger oss i trafikken.

Så selv om det er lett at det går en smule varmt når sola steker på, ber vi dere holde hodet kaldt bak rattet. Dere vet jo at alkohol og bilkjøring er en dårlig idé. Så vi minner om det nok en gang: Vær alkoholfri når du skal kjøre - vær bilfri når du skal drikke.

God sommer!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.