Dels gjør den det fordi jeg blir eldre, dels fordi det nok ligger i mine gener. Arvelig faktor altså. Og så er det en viktig faktor til: stadig mer bråkete omgivelser.

Og det enda jeg aldri har jobbet på en byggeplass, i en verkstedhall eller i maskinrommet på et skip. Heller ikke har jeg tilbrakt deler av livet med musikk rett inn i øret. De som har det, har skaffet seg en ekstra risiko for hørselstap.

Om noen få år er vi en million hørselshemmede her i landet. Den gruppen som vokser fortest er ungdom og voksne i arbeidsfør alder. Én av fem vil trenge hjelpemidler og tilrettelegging på arbeidsplassen, ute og i hjemmet.

Når noen får vite at jeg hører dårlig, begynner de ofte nesten å rope. Da må jeg forklare at å høre dårlig ofte er å høre for mye. At all bakgrunnsstøy kommer inn i hodet med samme styrke som stemmen og lydbildet blir en utydelig grøt. At det er mye bedre om han eller hun snakker med vanlig stemme, men passer på å se på meg og holde hendene i ro i fanget og ikke dekke munnen med dem. Men dette er meg, for andre kan det være annerledes.

De fleste er enige med meg i at vi bor i et fantastisk land. Likevel vet de færreste hvor fantastisk det er å høre dårlig i dette landet! Alt du måtte komme til å trenge av hjelpemidler, fra ørsmå høreapparater som ligger skjult i og bak øret til røykvarslere, ringeklokker, lydplanker og så videre er gratis for brukerne så lenge vi trenger det. Alt som kreves er en henvisning fra fastlege til spesialist eller høreavdeling på et sykehus. Din eneste egenandel er å forsikre utstyret.

Hørselshemmedes Landsforbund, HLF, er vår interesseorganisasjon. Den har lokallag rundt om i landet som arrangerer infomøter, sosiale sammenkomster og turer. Vår lokale avdeling dekker Eidsvoll, Hurdal og Nes kommuner og er åpen for alle. Facebook: HLF Øvre Romerike

Hjertelig velkommen!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.