Det er jernbanestrekningen fra Oslo til Eidsvoll og var Norges første jernbanestrekning. Den ble åpnet i 1854 og er 68 kilometer lang. Banen ble allerede i 1904 utvidet med dobbeltspor fra Oslo til Lillestrøm, men fra Lillestrøm og nordover har utviklingen stått stille selv om banen har vært viktig og mye brukt.

Gardermobanen ble bygget og åpnet i oktober 1998 samtidig med flyplassåpningen. I 1999 ble banen ferdigstilt til Eidsvoll. Dette førte til at persontrafikken ble overført fra Hovedbanen til Gardermobanen og Hovedbanen ble benyttet kun til Dal for persontrafikk. For mange er dette mildt sagt underlig.

Hovedbanens utviklingsmuligheter ligger ifølge NSB bane på å få økt kapasiteten. Det betyr flere krysningsspor, eller i beste fall, dobbeltspor. Dette vil bedre kapasiteten for godstog, skriver NSB Bane.

Eidsvoll stasjon er senere utvidet mye som endestasjon for trafikken til Skien og Kongsberg. Det ble ikke tatt hensyn til en mulig gjenåpning av persontrafikk på strekningen Dal–Eidsvoll da dette skjedde.

Folket på Øvre Romerike synes generelt det er rart at toget på Hovedbanen ikke kan kjøres til Eidsvoll, men vente på Dal før det returnerer. Det vanskeliggjør reisen for folk mellom Eidsvoll og Jessheim og forbindelsen mellom disse knutepunktene på Øvre Romerike er for dårlig. Busstilbudet tar for lang tid.

Derfor får vi også slike utslag som EUB fortalte om denne uka der en ungdomsskoleelev bruker nesten en time fra Hammerstad til skolen på Jessheim. Vår oppfordring er at alle gode krefter må stå på for å få åpnet Hovedbanen for persontrafikk til Eidsvoll igjen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.