Eidsvolls nabokommuner gjør det vesentlig bedre – Nannestad havnet på 85. plass, Ullensaker på 255. og Hurdal på 285. Nannestad kan slå seg på brystet, mens Ullensaker og Hurdal ligger midt på treet.

Eidsvoll havnet 285 plasser bak Nannestad, 119 plasser bak Ullensaker og 89 plasser bak Hurdal. Den elendige plasseringen er ikke noe nytt. Den har gått i reprise hvert år så lenge jeg kan huske, og når vi tidligere har stilt spørsmål til både politikere og administrasjon i kommunen om hvorfor det er slik, får vi til svar at dette forstår de ikke, her må det være noe galt eller så er de innrapportere tallene, som kommunen selv står bak, feiltolket.

SYKERE FOLK? LAV UTDANNING?

Svaret er at folk er sykere, flere lever på en eller annen form for offentlig støtte og at vi har lav utdanning som følge av at vi har vært en industrikommune. Industrikommune? Det er jo snart en mannsalder siden folket levde av å jobbe på fabrikk i Eidsvoll.

Dårlig lønn og lav utdanning går ikke i arv i generasjoner. Barn og barnebarn av disse fabrikkarbeiderne har tatt sin utdanning på lik linje med samfunnet for øvrig. Altså: midt i Norges største innovative område, med landets hovedflyplass i sin midte, ligger en av Norges fattigste kommuner. Det er jo ikke til å forstå – og særlig ikke når nabokommunene går så mye bedre.

Denne gangen må det være slutt på snikksnakket og unnskyldningene når folk og media stiller kritiske spørsmål til Eidsvoll kommune om hvorfor det står så dårlig til når det burde gå så det suser.

Basistallene i undersøkelsen er i hovedsak hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database, foreløpige tall for 2017. I tillegg er de hentet ut fra offentlig statistikk fra en del andre kilder, både andre tall fra SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking.

Barometeret består av 12 ulike sektorer, med forskjellig vekt. Grunnskole og pleie og omsorg er viktigst, fulgt av barnevern, barnehage og økonomi. Disse sektorene utgjør 70 prosent av barometeret samlet.

SEKS KOMMUNER DÅRLIGERE I HELE NORGE

På eldreomsorgsområdet havner Eidsvoll på 420. plass! Det vil si at det bare er seks kommuner som er dårligere. Grunnskole: 367. plass, vann-, avløp og renovasjon: 267. plass, saksbehandling: 324. plass – og slik kunne vi fortsette område for område.

De som får lide for dette, er kommunens egne innbyggere. De som betaler sin skatt på lik linje med innbyggerne i nabokommunene, men som nødvendigvis får dårligere tjenester. Hvorfor skal de finne seg i det?

Det nyeste er at nå får de høyst trolig også eiendomsskatt på toppen. Det har verken Ullensaker eller Nannestad som ligger langt foran på Kommunebarometeret – og ikke har de tenkt å innføre det, heller.

Igjen stiller jeg spørsmålet: hva er det som gjør at Eidsvoll havner så langt ned på lista?

Er det innbyggernes skyld? Eller er de som styrer sin skyld?

Ett er sikkert: et eller annet sted svikter det, til og med grovt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.