Hvor lenge vil du vente på å få utredet om den urolige bankingen i brystet er noe alvorlig? Hva gjør ventetiden med deg og de rundt deg?

Helse har heldigvis vært et hett tema i valgkampen, og du har kanskje opplevd å bli forvirret i skyttegravsretorikken om offentlige penger som brukes hos private aktører? Ja, en av grunnene til at det er kortere ventetider nå, er at Høyre har sagt at vi skal ta alle gode krefter i bruk. Fritt behandlingsvalg – at du kan ta med deg pengene det offentlige ville brukt på din utredning, og bruke dem hos en klinikk med ledig kapasitet. Til nå har litt under 5000 pasienter valgt å gjøre det.

Jeg har sett navnene på flere av disse klinikkene når jeg går gjennom hvem som tilbyr hvilke tjenester. Det er imponerende navn og flotte hjemmesider som gir god informasjon om behandlingene, og politikerne som kritiserer fritt behandlingsvalg å fremstiller dem som store konsern, kun opptatt av å skvise mest mulig ut av våre offentlige midler.

Hvis den argumentasjonen gjør at du nøler på hva som er rett, synes jeg du skal ta deg en tur og hilse på Dina og Natalia på A-medi i Asker. Mor og datter er begge leger. De har satset alt de har på å starte en klinikk og tar ut lite eller ingen lønn for å få det til å gå rundt. Deres hjertespesialist utreder pasienter en gang i uken. På grunn av det har A-medi stått for litt over syv prosent av somatikkbehandlingene i fritt behandlingsvalg her til lands. De har en til to ukers ventetid på den utredningen, mens på enkelte norske sykehus er det rundt et halvt års ventetid på samme undersøkelse. Allikevel lar de fleste av disse sykehusene være å fortelle om Dina og Natalias klinikk, at pasienten har rett til å velge å dra til dem i stedet – uten ekstra kostnad. De er avhengige av pasienter som finner fram selv, eller som kjenner noen som har hørt om dem.

Høyre vil lage pasientens helsetjeneste. En del av det er å fortsette å støtte pasientene til Dina og Natalia og andre gründere som brenner for å gjøre en forskjell i helsetjenestene. Det er de som tjener på fritt valg av helsetjenester. Vi vil utvide fritt behandlingsvalg og vi vil at flere skal høre om muligheten. Ikke fordi alle skal bruke noe annet enn de gode offentlige helsetjenestene våre, men fordi det er mulig. Fordi det gjør ventetiden kortere, ikke bare for dem som velger noe annet, men for alle som rykker fram i køen også. Men den lille klinikken med ni ansatte i tillegg til gründerne, og de mange pasientene de gir rask hjelp og viktig trygghet, står i fare om Arbeiderpartiet får bestemme. Da blir fritt behandlingsvalg reversert. Det kan jeg ikke skjønne at noen skulle være tjent med.

Tone W. Trøen er helsepolitisk talsperson Høyre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.