husker du uttrykket? Sjølsagt gjør du det, hvis du har levd noen år. Det var det mest brukte og mest moderne uttrykket man kunne slenge ut av seg i politiske debatter.

Alt skulle sentraliseres. Alt burde i hvert fall sentraliseres. Men nå er det ingen som bruker uttrykket lenger.

Ingen bruker uttrykket sentralisering og mener at framtidsmotorvegen var belagt med gull.

Det var ikke godt nok å tjene penger hvert eneste år med komfyrproduksjon i Bønsdalen. Eierne ville tjene enda mer penger og da var sjølsagt det eneste vettuge å legge ned produksjonen og overføre den til større og mer sentrale enheter der effektiviteten var enda høyere.

Hvor den ble av vet jeg ikke, men det skulle ikke forundre meg om produksjonen ligger i Kina.

Nedleggelsen av denne industribedriften er langt fra den eneste. Det finnes mange «gode» eksempler.

Man kan knapt finne et produkt som ikke er merket med et lavkostland. Og jeg har en liten mistanke om hvorfor ikke en eneste politiker tør å ta ordet i sin munn.

Det er et misbrukt og utbrukt ord. Det viste seg vel at det heller ikke var all verdens positiv effekt heftet ved uttrykket, heller.

Det som er interessant er de moderne uttrykkene som brukes nå. Hvor mange ganger har du lest uttrykket effektivisering det siste tiåret? Det er ikke få – garantert.

Hva med rasjonalisering eller innstramming. Jo lenger man er ned på næringskjeden jo større frykt har man når disse «krem-uttrykkene» slenges i veg.

Når et bygg skal rives begynner man på toppen med pipe og tak. Skal det rasjonaliseres anno 2017 begynner man ikke med sjefene.

Et par andre heftige ord som er relativt fersk i daglig tale er målstyring og New public management.

Tygg på de ordene. Jeg forstår ordenes betydning, men får ubehagelige følelser når jeg hører dem.

Heldigvis har jeg blitt dauhørt på mine gamle dager, og trøster meg samtidig med at ordet sentralisering er blitt rasjonalisert vekk.

Flere kommentarer av Per Erik Paulsen:

Det høres vondt ut å brette opp armene

Millimetere fra å bli drapsmann

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.