Disse sifrene betyr mer for mange. De er en del av historien, den lokale tilhørigheten, stolthet og innbyggernes identitet. Det er tema for både debatt og engasjement fylt med fornuft og følelser.

Denne helgen arrangerte Eidsvoll 1814 i samarbeid med lokale ildsjeler debatt med søkelyset på sørbygda i Eidsvoll, i lys av dagens vekst og utvikling. Er det en dragkamp mellom Eidsvoll Verk og Råholt? Har begge steder like sterk identitet som tidligere? Ja, mente mange. Mens det kom fram at for unge og innflyttere spiller det ingen rolle om de bor på Verket eller Råholt. De bor i Eidsvoll.

– Følelsen av tilhørighet og eierskap til steder står sterkt i Norge, har Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning uttalt til Vårt Land. Vårt distrikt er intet unntak. Rask vekst og utvikling gjør nå bygder til byer, tettsteder vokser sammen, grenser viskes ut og lokalmiljøene får nye innbyggere. Dette fører til at færre har like sterk tilknytning til sin egen hjembygd. Samtidig som mange av dem som er født og oppvokst i området blir behovet for å beskytte og bevare tradisjonen, sjelen og identiteten til sitt eget lokalmiljø forsterket.

Her må man klare å kombinere både vekst og vern. Man må bevare landskap, bygninger og felles kulturarv for å styrke og ivareta kvaliteter i lokalsamfunnet, samtidig som nye innbyggere og arbeidsplasser ønskes hjertelig velkommen. Dette bidrar til å bygge opp følelsen av tilhørighet og eierskap for nye og gamle innbyggere. Uansett postnummer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.