Vi har god lønn, bra velferd, alle muligheter! Men vi tenker bare på oss selv!

En spørreundersøkelse i en avis viser at bare 17 prosent av oss er villige til å redusere sine flyreiser for å bidra til et grønt skifte.

Vi er fem millioner i Norge, men vi flyr like mye som 50 millioner europeere. I 2017 la vi ut på 53 millioner flyreiser! Hva hvis alle folk i Asia, Afrika, Amerika og Europa, over 7 milliarder, skulle gjøre det samme?

Forrige dagen snakket jeg med en dame som meget stolt fortalte at hun hadde vært på Kanariøyene 50 ganger fra 2017 og til nå! Andre drar på stadig lengre turer slik at de kan opparbeide seg større bonus – og slik fly billig på enda flere turer.

Flyet er den største forurenser av all transport. Avinor får ingen avgifter av staten slik all annen kommunikasjon må ut med. Derfor oppfordres det til flere flyavganger og økende trafikk med stadige tilbud av billige flyreiser. Helt vanvittig at en drosjetur fra Oslo til Gardermoen koster like mye som en tur/retur til London! En tur/retur Oslo-New York gir like mye forurensning som 50.000 personbiler årlig.

Nå må det en holdningsendring til blant folk. Vi kan ikke holde på slik lenger. Vi har et miljø å tenke på. Vi kan ikke forsure hele kloden. Hva med våre etterkommere? Vi har et vakkert land, bruk toget, bygg ut lyntog! Miljøet skal komme først, ikke våre luksusvaner. Parisavtalen har vi underskrevet, vi må ikke overstige 1,5 grader i oppvarming!

Vi trenger ikke en tredje rullebane på Gardermoen! Vi har Rygge fiks ferdig i Østfold, vi har Torp, vi har småflyplasser i nord for frakt av fisk. 3500 dekar matjord skal IKKE legges under asfalt! Grendelagene rundt Gardermoen skal ikke på nytt splittes opp på grunn av fraflytting og støy. Det var nok i 1998. Heathrow flyplass klarer seg med to rullebaner med sine 75 millioner årlig. Det gjør også Gardermoen!

På et åpent folkemøte om en tredje rullebane tok et eldre ektepar opp sin fortvilelse over den økonomiske belastning de ble utsatt for. Hva skulle de gjøre når de nå måtte selge sitt hus i den røde sonen? Svaret fra Avinor var typisk, «vi kan ikke forskuttere beslutningen. Sånn er livet!». Det lille menneske – mot kapital og makt!

Den eneste som nytter her er avgiftsøkning! Opp med flyprisene, kutt ut profitørene! Øk prisen så det svir!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.