Det har nærmest blitt en vane i innledningen av denne valgkampen at representanter fra høyresiden heller vil snakke om Arbeiderpartiets politikk, enn å informere velgerne om sin egen politikk. Men når Stensby ønsker å snakke om vår politikk, så skal han naturligvis få den forklart. Vi informerer gjerne om Arbeiderpartiets politikk.

Det økonomiske bakteppet

Etter 20 år med blåblått styre er Ullensaker i en svært krevende situasjon. Kommunens økonomi er blant de dårligste i landet og de neste tre årene vil Høyre og Frp kutte minst 240 millioner i velferden til innbyggerne. Dette skal skje i en situasjon hvor skole, helse og eldreomsorgen i Ullensaker allerede er rangert på nedre halvdel av landets kommuner når det gjelder innhold og kvalitet. Konsulentselskapet Agenda Kaupang beskriver situasjon på følgende måte «Ullensaker kommune har svake finanser, lav tjenestekvalitet og et lavt kostnadsnivå i tjenestene.».

Det er med disse realitetene som bakteppe at de politiske partiene må gjøre sine valg for hvordan Ullensaker skal komme seg ut av denne situasjonen. Politikerne kan enten velge å øke inntekten eller å kutte i velferden til innbyggerne. Arbeiderpartiet velger det første. Høyre og Frps velger det siste.

Arbeiderpartiets økonomiske plan

Arbeiderpartiet har en helhetlig plan for å få orden på Ullensakers økonomi. Planen innebærer å innføre en næringsskatt, kutte i landets høyeste lønninger til politikere og kutte i bruken av dyre konsulenter.

Næringsskatten vi ønsker å innføre vil gi inntekter på minst 85 millioner årlig. Dette er en skatt som legges på eierne av næringseiendommer og den er svært vanlig i norske kommuner. Vi finner den blant annet i Oslo, Bergen, Trondheim, Skedsmo og Lørenskog. Dette er kommuner som opplever stor befolkningsvekst og et blomstrende næringsliv, selv om eierne av næringseiendommer må bidra til fellesskapet. Det er altså svært lite ved erfaringen fra andre kommuner som tilsier at næringsskatten vil ha store konsekvenser for vekst og næringsetablering.

Det er også sånn at skattens innretning medfører at de store næringsaktørene bidrar mye, mens de små bidrar lite. I Lørenskog betaler f.eks. de ti største bedriftene over 50% av skatten. For Ullensakers del vil dette være Oslo Lufthavn, Thon, hotellkjeder og store lagerbygg. Arbeiderpartiet mener det er rettferdig at de som tjener store penger på veksten i kommunen bidrar til at innbyggerne får bedre velferdstjenester.

I sitt leserinnlegg etterlyser Stensby et svar på Arbeiderpartiets beregninger av skatten. Vårt utgangspunkt kan Stensby finne i Ullensakers ‘Strategiutvalg’ fra 2012. Dette utvalget anslo at skatt på næringseiendom med 2 promille ville gi inntekter til Ullensaker på ca. 85 millioner i 2020. De påfølgende årene kan promillesatsen økes, og inntektene vil naturligvis øke som følge av dette. Dessverre har Høyre og Frp konsekvent vært negativ til å utrede hva en næringsskatt kan betydd for kommunens budsjetter, og de nøyaktige beløpene vil derfor ikke være klare før dette er utredet.

Et ærlig alternativ

Realiteten er at Ullensaker kommune er i en svært krevende økonomisk situasjon. Arbeiderpartiet går til valg på et ærlig alternativ: Vi vil innføre næringsskatt for å kunne styrke skole, helse og eldreomsorg. Foreløpig i denne valgkampen har Høyre og Frp snakket mer om Arbeiderpartiets politikk enn sin egen. Jeg vil derfor komme med en utfordring til Stensby, Frp og Høyre: Kan dere forklare konkret hvordan dere vil kutte minst 240 millioner de neste tre årene? Er det i skole, helse eller eldreomsorg? Det mener Arbeiderpartiet at velgerne fortjener et svar på før de skal avgi sin stemmeseddel 9. september.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.