Tre av kvinnene er fra Høyre, som dermed har 50/50 representasjon denne perioden. Det er bra, derfor er det synd at bare fire kvinner har sagt seg villige til å stå på lista for Høyre til høstens kommunevalg.

Motsatt situasjon

Én av de 8 kvinnene i kommunestyret, er MDGs Kristin Antun. Hun er vår ene representant denne perioden, og den første valgte MDG-politikeren i Nannestad noensinne. På MDGs liste til kommende kommunevalg, har Kristin godt følge av 5 andre kvinner. Lista inneholder 9 navn. Altså er situasjonen motsatt hos oss, våre 3 mannlige kandidater utgjør bare 33 prosent. I tillegg har vi tre kumulerte kvinner på topp, en av dem er meg.

Grunnleggende verdier

Hvorfor det er lettere å finne kvinnelige kandidater i MDG enn i Høyre, er ikke godt å si. Det kan være tilfeldigheter. Det kan være at MDGs grunnleggende verdier appellerer mer til kvinner.

Kanskje er våre «myke» verdier som at vi vil jobbe for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse og at vi prioriterer solidaritet med andre mennesker, med framtidige generasjoner og med dyr og natur budskap som klinger bedre hos kvinner enn hos menn. Slik burde det ikke være. Verdiene bør appellere til alle, og det å delta politisk bør være interessant for alle uansett kjønn, status, religion, etnisk tilhørighet osv.

Samme dag som Eidsvoll Ullensaker Blad brakte nyheten om få kvinner, publiserte KS en undersøkelse som viser at 4 av 10 lokalpolitikere har opplevd hat og trusler. Om lag halvparten av dem har vurdert å gi seg i politikken på grunn av det, og 15 prosent har sluttet.

Kan skremme

Partileder i Nannestad Høyre, Christian Bendz, uttalte i EUB i en kommentar til nyheten om den lave andelen kvinner, at «måten politikere snakker til og om hverandre på kan skremme både menn og kvinner bort fra politikken». Det bekrefter funnene i KS’ undersøkelse.

For min del er dette første gang jeg går inn for å bli valgt inn i kommunestyret. Kanskje vet jeg ikke hva jeg går til. Kanskje jeg vil angre, dersom jeg blir valgt inn og etter hvert opplever den røffe innsiden av lokalpolitikken som KS undersøkelse og Bendz’ kommentar forteller om.

Uten ubehag

Jeg håper ikke det. Jeg håper at både jeg og andre, kvinner og menn i alle aldre og fra alle kulturer som ønsker å ta ansvar i lokalpolitikken, kan gjøre det uten ubehag. Jeg håper også at Nannestad kan ta et løft for å bedre kjønnsrepresentasjonen i kommunepolitikken – det tror jeg alle uansett kjønn tjener på.

Og husk – hvis du også synes det er viktig med god kjønnsrepresentasjon: En stemme til MDG i Nannestad er en stemme til kvinner i politikken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.