Hvorfor er venstresida i politikken , og særlig da SV og Rødt, mer demokratisk enn høyresida?

Det er mange oppfatninger om hva sosialisme er. Dette sitatet fra Wikipedia synes imidlertid å treffe godt: «Sosialisme (fra latin socius – følgesvenn, kamerat) er en politisk ideologi som ønsker økonomisk likhet mellom samfunnsmedlemmene.

ET fellesskap

Grunnleggende i sosialismen er at produksjonsmidlene er eid og kontrollert demokratisk av et fellesskap, enten gjennom det offentlige, staten eller samvirker (eller en kombinasjon av disse).

Tilhengere av sosialismen ser økt offentlig og demokratisk engasjement i samfunnet som et virkemiddel til å oppnå rettferdighet og positiv frihet («rett til»). Sosialismen fremmer demokratisk styring av økonomien, og er skeptisk til private næringsinteresser og profittmotiver. Tilhengere av sosialismen har i motsetning til tilhengere av kapitalismen og liberalismen et negativt syn på frie markeder (hvor det er privat eiendomsrett på produksjonsmidlene), ettersom de anser dem å skape skiller mellom rike og fattige.»

Dette sitatet understreker det demokratiske, folkestyrte, flere ganger. Mange sosialister (som jeg etter hvert kjenner en hel del av) mener at en viktig veg til et klasseløst samfunn med «økonomisk likhet mellom samfunnsmedlemmene» går gjennom arbeidereide bedrifter – det vil si bedrifter som de ansatte eier, ikke en eller noen få eiere eller aksjonærer. Når det er de ansatte som sjøl eier bedriftene, blir arbeidet mer effektivt fordi de ansatte får en helt annen interesse for at de går bra. I tillegg er det i seg sjøl et demokratisk bidrag til samfunnet at «folk flest» bestemmer. Dette er en innflytelse som vil spre seg utover og gjennomtrenge hele samfunnet.

Enkeltindivider

På den politiske høyresida er det motsatt. Wikipedia skriver igjen: «Kapitalisme (av latin: capitalis, avledet av caput, «hode») er et økonomisk system hvor formue og produksjonsmidler er privateid.

I et kapitalistisk system er det enkeltindivider enten alene eller sammen med andre, som eier, betjener og handler fast eiendom, arbeidskraft og kapital. Investeringer, distribusjon, inntekt, produksjon, prising og utbud av varer og tjenester er bestemt av selvstendige frivillig private avgjørelser i en markedsøkonomi.

En egenskap ved kapitalismen er at hver enkelt person eier sin egen arbeidskapasitet, og derfor kan selge den til arbeidsgivere.»

Her er det altså en eller noen få eiere eller aksjonærer som er «hode» i bedriftene, som bestemmer, ikke «folk flest». Dette er altså det motsatte av demokrati, folkestyre. Dette er òg en innflytelse som sprer seg utover og gjennomtrenger hele samfunnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.