Eidsvoll kommune valgte å bruke Poolsan når svømmehallen på Råholt ble bygd. Svømmehallen på Vilberg ble i samme tidsrommet bygd om fra klor som rensemiddel til Poolsan. Klor hadde fungert ok i en liten menneskealder i denne svømmehallen.

Nå er det vel ikke rensemetoden som er den store utfordringen, for jeg regner med at det er et sandfilter som står for det meste av rensingen, men det er desinfiseringen etter rensingen som er utfordringen.

Eidsvoll kommune bør nok gå i seg selv og se om de hadde nok kunnskap ved valg av rensemetode når Poolsan ble valgt i sin tid. Det er mye god læring i dette. Selgere og rådgivere er ikke alltid de som gir objektiv informasjon til de som skal treffe avgjørelser.

Vi vet godt at det er en del mennesker som får ulike reaksjoner av klorvann i høye doser som i svømmebasseng. Og det var vel etter påtrykk fra disse at Poolsan ble valgt som rensemetode i Eidsvoll i sin tid. De fleste stolt på at de som tok avgjørelsen hadde kunnskap nok til å treffe riktig avgjørelse.

Klor som desinfiseringsmiddel har lang tradisjon i mange sammenhenger.

Jeg var i sin tid sterk motstander av at Eidsvoll skulle velge Poolsan. Jeg har i flere sammenhenger sett at den som velger relativt nye oppfinnelser får økte kostnader i etterkant. Produktene er ofte ikke utprøvd nok i stor skala i lang tid og det kreves ofte mye kunnskap å drifte dette over lang tid. Og når det oppstår vansker for driftspersonell er det ikke bare å ta en telefon til en kollega et annet sted å få gode råd.

Leser nå at ordføreren har tatt imot nok en representant for en ny desinfiseringsmetode for svømmebasseng – Oxyl-Pro Clean. Det er godt kjent at hydrogenperoksid er et godt desinfiseringsmiddel. Men å få dette til å fungere godt i vann som blir brukt i svømmehaller over lang tid med stor bruk av mange mennesker, er ikke nok utprøvd ennå! Ikke hopp på nok et eksperiment!

Eidsvoll kommune har bedt Norconsult utarbeide en rapport om som skal gi råd om hvilke valg Eidsvoll bør ha som rensemetode for sine svømmebasseng. Klokt gjort!

Jeg håper bare at Norconsult har erfarne folk på dette området i sin stab til å gjøre denne jobben. Man bør ikke «sluke» en konsulentrapport før dette er sjekket ut.

Eidsvoll er en kommune med noe begrensede inntekter i forhold til mange andre kommuner. Det bør tilsi at Eidsvoll ikke bør velge produkter og metoder som ikke er godt utprøvd. Det er populært å være såkalt innovativ og nyskapende og miljømessig korrekt. Men mange ganger medfører dette ofte noen ekstra kostnader i etterkant.

For å ta en sammenligning: Hvor mange har ikke sett og fått erfare at å kjøpe første utgave av en ny bilmodell medfører høyere kostnader enn den som kjøper tredje utgave av samme bil.

Dette prinsippet gjelder på svært mange områder.

Så min erfaring tilsier at Eidsvoll bør som de aller fleste eiere av svømmebasseng gå tilbake til klor som rensemetode. Dette er driftssikkert og velprøvd, og man har mange å spørre om råd når vansker oppstår.

Man bør ikke overse at det kreves kunnskap og kompetanse å drifte ulike anlegg. Antall timer driftspersonalet må bruke på dette arbeidet bør man heller ikke glemme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.