Nytt regelverk, som kom for noen år siden, har ennå ikke blitt fulgt opp av Eidsvoll. Rensing av vannet fra Tisjøen (som er Eidsvolls hovedvannkilde nå) er ikke lenger godt nok etter de nye reglene. Vannet som kommunen selger til sine innbyggere skal nå gjennom to fullverdige renseprosesser i vannbehandlingsanlegget. Vann er som næringsmiddel å regne, og mattilsynet skal passe på at næringsmidler som selges følger gjeldende lover og regler. Derfor har Eidsvoll fått pålegg om å rette opp dette.

Vannet både i Tisjøen og Hurdalssjøen egner seg som råvann til produksjonen av hygienisk, rent vann som leveres til innbyggerne. Rådmannen har tidligere foreslått å bygge ut vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen ved å bygge et nytt rensetrinn (bioozon-rensing) i tillegg til UV-rensing som er der fra før. Flere har stilt spørsmål ved om dette er rett måte å rense vannet til Eidsvoll på. Få andre store vannverk bruker denne metoden, og råvannet fra Tisjøen gir metoden store utfordringer.

Politikerne i Eidsvoll utsatte, klokelig nok etter mitt syn, valg av rensemetode ved utbygginga ved Tisjøen vannbehandlingsanlegg fordi mange uttrykte seg tvilende til om dette var riktig rensemetode for Tisjøvannet. Politikerne ba om at det ble tatt nye vannprøver av råvannet fra Tisjøen før man valgte rensemetode fordi humusinnholdet var kritisk høyt i noen prøver. Denne rensemetoden fungerer dårlig med høyt humusinnhold og brukes av få store vannverk.

Med den høsten vi hadde nå 2017 med veldig mye nedbør antar jeg at humusinnholdet i vannet i Tisjøen har økt. Viser ikke de nye prøvene dette er det fler enn jeg som blir forundret. Ved høyt humusinnhold må en annen rensemetode velges! Dermed vil nok kostnadene til å ruste opp vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen bli høyere enn 60 millioner som leder for kommunalteknikk fortalte politikerne i møtet 16.01.2018. Trolig mye høyere.

I forbindelse med at vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen må bygges ut, kom spørsmålet om vi ikke heller kunne kjøpe vann fra Ullensakers nye vannbehandlingsanlegg ved Hurdalssjøen. Ville dette bli billigere enn full utbygging av anlegget ved Tisjøen? Rådmannen i Eidsvoll skriver i sitt budsjettforslag for 2018 til politikerne at dette skal bli vurdert.

Rådmannen har nå vurdert – etter mitt syn en svært tynn vurdering – om Eidsvoll kan få både hovedvann og reservevann fra syd. Reservevann må da komme fra Nedre Romerike Vannverk. Selv om vannet i seg selv ikke koster så mye, sier det seg selv at transporten i rørene gjennom flere kommuner vil bli dyrt. For da må Eidsvoll være med å bære sin del av disse rørkostnadene og vedlikehold av disse. Rådmannen sier vi får kjøpt vann fra Ullensaker for anslagsvis 4–5 kroner pr. kubikkmeter.

Rådmannen går inn for å fortsette arbeidet med å ruste opp vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen. Rådmannen prøvde nok en gang etter mitt syn å «kuppe» politikerne i denne saken ved at hans enkle utredning, og forslag til vedtak ble lagt fram direkte på møtet i hovedutvalget 16.01.2018. Politikerne vedtok heldigvis å utsette saken.

Lærdommen fra utbygginga i Bårlidalen gjør at metodevalg og tall på utbyggingsområdet kommunalteknikk bør kvalitetssikres godt.

Eidsvoll har avtale om kjøp av reservevann fra Ullensaker fram til 2030 (vannbehandlingsanlegget ved Hurdalssjøen). Eidsvoll legger egen rørledning fra dette anlegget. Vann selges til Eidsvoll for selvkostpris. Vann skal selges til innbyggerne til selvkostpris. Det er lovbestemt at dette ikke skal være noen inntektskilde! Ullensaker skal altså ikke tjene noe på dette ut over at det blir flere innbyggere å fordele investerings- og driftskostnader på. Og dermed blir det billigere for alle både i Ullensaker og Eidsvoll.

Rådmannen må vurdere opp mot full utbygging ved Tisjøen om det blir en bedre, billigere og mer langsiktig løsning for Eidsvoll å få sitt hovedvann fra Hurdalssjøen, og så bruke Tisjøen som reservevannkilde. Jeg forutsetter at vi kan få kjøpt dette vannet fra Ullensaker.

Vi bygger nå egen vannledning fra Hurdalssjøen-anlegget som kan benyttes. I dette regnestykke må det også legges inn at nå bor snart 70 prosent av Eidsvoll vannverks kunder i sørbygda. Ved fornying av ledningsnettet som Eidsvoll også er blitt pålagt å gjøre, vil det kostnadsmessig være gunstig med kort veg til vannkilden for den største delen av befolkningen.

Vi har en vesentlig høyere vannavgift i Eidsvoll enn i Ullensaker. De valgene politikerne i Eidsvoll gjør nå kan få stor betydning for vannavgifta i Eidsvoll i flere tiår framover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.