Du har sikkert opplevd det selv også. At du kjører forbi en bil på veien, også blir du nesten litt satt ut. Av lyden, utseendet, minnene den gir eller følelsene du får av å være på nært hold av kjøretøyet. Jeg får samme følelsen av flere biler – som Volvo Amazon eller folkevogn boble. Det er noe særegent ved dem.

De siste ukene har jeg besøkt flere lokale bileiere. Folk som har et spesielt forhold til ett bestemt kjøretøy. Én Chevrolet Master på Algarheim, en rustholk av en Ford Torino i Gullverket – og ei boble på Åsvegen i Nannestad.

Fin Sommerbil

«Vi kan gjerne ta en kjøretur, men kan ikke du ta rattet», sa Nils Magne Lindberg, eieren av «bobla» da jeg var innom. Lite visste han om at det i mange år har vært en drøm for meg å kjøre ei folkevogn boble. Du ser de fleste på veiene i sommerhalvåret, naturlig nok. Bilen er ikke først og fremst kjent for å være rykende varm å sitte i når gradestokken viser minusgrader.

Men for en opplevelse det ble. Ja, det er tungt å svinge. Ja, bremsene krever ganske røff behandling for å lystre. Ja, sjåførplassen er kanskje i minste laget for en person på nærmere to meter. Men dette veies for alvor opp av alle de positive sidene. Bak rattet føler du egentlig at du tar deg en reise i historien.

Tidlig ble det kjent at «bobla» fikk en svært god framkommelighet på snø, takket være hekkmotor og bakhjulstrekk.

«Forhjulene bar relativt liten vekt og presset snøen moderat godt sammen. Når bakhjulet kom i samme sporet trykket det ned snøen litt ekstra og fikk godt grep og slapp å «skyve» løssnø foran seg. Hjulene var store (15 tommer). Med kjetting på bakhjulene var det mulig å passere relativt dyp snø», står det å lese på Wikipedia.

Det var ikke snø da jeg fikk min prøvetur, men det var god stemning, hyggelige kommentarer og gode minner i framsetet der vi dundret rundt på veier i Nannestad.

Kjøp gjerne med hjertet

– Min påstand er at folk kjøper bil med hjertet, ikke med hodet. Det er en slags forelskelse, som igjen kan ende opp i en brutal og hard opplevelse, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Han har helt sikkert rett. Men noen ganger må det være greit å handle bil med hjertet også. Selv er hjertet mitt nå på jakt etter ei boble eller en Amazon. Men ikke si det til noen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.