Samtidig skal også totalforsvaret vårt testes og evalueres. Trident Juncture blir den største øvelsen i Norge på flere tiår.

I høst øver NATO i Norge. Rundt 40.000 soldater, 130 fly og 70 skip skal i flere uker øve på å forsvare landet vårt. NATO er en allianse bestående av frie og demokratiske land med en uttalt vilje til å stå sammen, også gjennom vanskelige tider. Dette er svært viktig for Norges sikkerhet. Vi har i snart 70 år vært en viktig bidragsyter.

Jobbet systematisk

De siste årene har regjeringen jobbet systematisk for at NATO skal være mer tilstede i Norges nærområder. Dette arbeidet bærer nå frukter. NATO anerkjenner hvor viktige nordområdene er og ser verdien av å trene i Norge for å kunne forsvare oss.

Et ganske lite land

Norge er et ganske lite land i en stor verden. Om vi skulle komme i en situasjon der vi må forsvare oss, trenger vi støtte av allierte land. Vi er for få til å kunne forsvare oss alene. NATO er derfor Norges sikkerhetsgaranti. Det finnes ingen andre institusjoner som kan erstatte NATOs betydning for Norge.

For første gang på lang tid øver vi totalforsvaret i stor skala

Totalforsvaret

Totalforsvaret handler om å øve på samarbeidet mellom Forsvaret og de sivile beredskapsetatene våre. Trident Juncture blir en viktig test av samvirket mellom Forsvaret og sivilsamfunnet. Under øvelsen vil Forsvaret motta støtte av blant annet politiet, jernbanesektoren, veimyndighetene og næringslivet. Totalforsvaret handler om å utnytte samfunnets samlede beredskapsressurser best mulig når det gjelder.

En viktig rolle

Norges sivile sikkerhetsmyndigheter får også en viktig rolle under Trident Juncture. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) vil ha ansvaret for å planlegge, koordinere og gjennomføre deler av øvelsen.

For DSB blir dette på mange måter en stresstest og en eksamen. Etaten vil ha en viktig rolle i å koordinere og motta støtten vi får av våre allierte. Øvelsen vil derfor gi svært verdifull lærdom om hvordan sivilsamfunnet best mulig kan støtte Forsvaret når det virkelig gjelder.

Stor og kompleks

En så stor og kompleks øvelse har ikke vært gjennomført i Norge på flere tiår. Trident Juncture er en øvelse som vil teste planverket og samvirket mellom Norge og NATO, og vårt eget totalforsvarskonsept.

Gjennom mange år etter den kalde krigen fikk dette arbeidet for lite oppmerksomhet. Trenden er nå i ferd med å snu.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.