Speider mot nord, mot øst, mot sør, mot vest. Frykter illevarslende røykdotter fra skogsområdene som fortsatt omgir oss. Knusktørr sommer. Stor skogbrannfare. Daglige advarsler mot bruk av engangsgriller og, enda kraftigere, mot båltenning. Ja, selvfølgelig! Enhver idiot forstår vel at det må være slik. Alle som har kastet et blikk på tv-nyheter de siste dagene har fått med seg de skremmende og tragiske brannene som herjer i uttørkede Europa.

Likevel tenner noen på

Likevel hever noen seg over forbud og advarsler og tenner bål, tenner engangsgriller, mener å ha bedre kontroll enn alle andre. Reagerer med sinne hvis de blir tilsnakket. Forkastelig oppførsel, selvsagt. Egentlig helt utrolig dumhet. Branner blir det nesten daglig, og brannmannskapene jobber utrettelig for å hindre katastrofer.

Nedslående tanker. Stående oppe på taket kjenner jeg at jeg er blitt oppgitt og irritert. Ja, endog litt sint. Kan det være så vanskelig å ta til fornuft?

Best å skifte fokus. Snur meg mot nord. Ser Mistberget. Som regel gir det ro i sjelen. Pulsen demper seg noen hakk, og jeg ser heldigvis ikke en eneste liten røykdott. Kommer i det samme på at jeg ikke har tatt meg opp til bergets topp på lenge.

Søppelsamfunnets kvelertak

Forfriskende vindpust kommer fykende og demper både sinnsstemning og fysisk overoppheting. Legger plutselig merke til at det er forbausende stille nede på bakken. Ingen fotgjengere, ingen syklister, ingen rulleskiløpere. All ferdsel er motorisert, men avgir bare et jevnt trafikksus. Lyden er neste søvndyssende, men jeg er meg min stilling bevisst: Faller jeg i søvn, faller jeg ned.

Så senker jeg blikket. Da kommer en ny bølge irritasjon sigende. Søppel flagrer i vinden. Papir, plast. Med ett ser jeg for meg et søppelberg som vokser helt ukontrollert. Hvor høyt vil det bli før vi får kontroll? Vil det kvele oss?

Sist disse tankene skremte meg, reiste jeg til Hurdalssjøen for å nyte vannet og naturen. Det gjorde bare vondt verre. Mellom steinene like ved Rødvika hadde noen stappet plastposer og annen emballasje. Og engangsgriller. Selvsagt ligger brukte engangsgriller også der. Selve symbolet på forbrukersamfunnet vårt.

Kjøp, bruk, kast, kjøp …

Tanketom søppelkasting tar i dag knekken på dyreliv, både til lands og til vanns. Plast er blitt en trussel.

Forbrukersamfunnet legger opp til uhumskhetene. Utspekulert produksjon av produkter med kort levetid, levert i emballasje som medfører dobbel frustrasjon. Først må en rive og slite i plast for å få åpnet spetakkelet, så må en sørge for å bli kvitt avfallet.

Da velger stadig flere den enkleste, mest kortsiktige løsningen. Dump det et uegnet sted når ingen ser deg, så vil andre etter hvert rydde opp. Søppel forlates på de utroligste steder.

På en påskeutflukt til Prestsand ved Hurdalssjøen for et par år siden, fant vi blant annet en tv slengt i snøen.

Det er blitt dagligdags å finne møbler, hvitevarer og annet skrot som ligger slengt både her og der. Merkelig, siden det ofte må ha vært mye enklere å levere skiten hos Øras på Dal, helt gratis.

Surmuling, synes du? Ja, men sannelig er det trist å se hvor tanketomme og egoistiske vi mennesker er blitt.

FLERE AV RUNES TANKER FRA TAKET

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.