Nesten 1 av 10 barn vokser opp med en mor eller far som sliter med alkohol. Likevel møter de altfor ofte alkohol i barneidretten.

Altfor mange barn våkner opp hver morgen med en vond klump i magen. En klump som ikke forsvinner så lett. Hvordan går det med mamma når jeg er på skolen? Vil hun drikke når jeg ikke er hjemme? Barn som vokser opp med foreldre som sliter med alkohol bærer et ansvar ingen barn skal måtte bære. De smører mat, de rydder og de prøver så godt de kan å få hverdagen til å virke normal.

Og det angår mange flere barn enn vi kanskje skulle tro: Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Det tilsvarer 90.000 barn. Til sammenligning fødes det hvert år rundt 60.000 barn i Norge. Halvannet årskull med barn har altså opplevd foreldrenes drikking som problematisk det siste året, ifølge anslagene.

For disse barna kan vi som står rundt bety mer enn vi aner. En tante som spør hvordan det går hjemme. En nabo som tar med barna på trening. En trener som ser hvert enkelt barn og er et godt forbilde. For noen barn kan det faktisk være livsviktig. En kvinne som opplevde at faren drakk for mye i oppveksten fortalte AV-OG-TIL hvordan idretten ble hennes fristed:

«Da jeg drev med idrett var jeg verken bekymret eller stresset. Det var de fire timene i uka hvor jeg var totalt i min egen boble. Her kunne jeg slappe av, og fokuserte kun på treningen. Jeg trengte ikke passe på verken mamma eller pappa. Jeg hadde aldri overlevd uten den pausen i en ellers kaotisk hverdag.»

Disse barna finnes kanskje også i ditt idrettslag. Likevel har mange i idretten et lemfeldig forhold til alkohol. Det blir gjerne opp til den enkelte trener, leder eller foreldregruppe hva som skal være greit i det lokale idrettslaget. Vi unnskylder oss noen ganger med at «det er så vanskelig å snakke om», «det er jo ingen som drikker seg fulle» eller «alle barna har jo lagt seg».

Du kjenner dine egne barn, og vet kanskje hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. Men for de mange barna som opplever at mamma eller pappa drikker for mye kan voksnes drikking føles utrygt. Alkovett handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe. Det er ikke et kategorisk nei til alkohol i alle situasjoner. Alle som er i kontakt med barn og unge har et spesielt ansvar når det gjelder alkohol.

I idretten er det ekstra viktig at vi er bevisste på dette ansvaret. Idretten skal være et fristed for barn med foreldre som drikker for mye. Ikke en påminnelse om problemene på hjemmebane.

Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i AV-OG-TIL

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.