Det er selvsagt trist. Likevel var det nok ikke så mange som lot seg overraske da styret i Finsbråten AS denne uka vedtok å legge ned produksjonen i Eidsvoll. Kjøttvarebedriftens framtid i grunnlovsbygda ble strengt tatt forseglet da det samme styret i januar bestemte at pølseproduksjonen skulle flyttes til Hønefoss.

I min oppvekst var det aldri noe alternativ å ikke kjøpe Finsbråten-pølser. Det vil si: rent fysisk fantes det selvsagt andre produkter, men hjemme hos oss var alle enige om at ingen andre pølser smakte «helt riktig». Slik har det nok vært for mange som har vokst opp i Eidsvoll.

Matvarekjedenes dominans, og det noen mener er ødeleggende markedsreguleringer, har endret på mye siden den gang. Endringer som har skapt problemer for en del mindre aktører, som Finsbråten. En søk i EUB-arkivet og en nærmere kikk på Finsbråten AS resultatregnskap for de siste årene, viser at bedriften har hatt sine utfordringer. Det har vært perioder hvor pilene har pekt i riktig retning, men også mange år med negative tall. De siste årene har tallene vært veldig røde.

Høsten 2014 solgte de lokale eierne bedriften til Scandza. De nye eierne skulle snu skuta. Det kan vi vel oppsummere med at bare har gått sånn passe. I 2014, året Finsbråten ble solgt, hadde bedriften et negativt driftsresultat på nesten 8,4 millioner kroner. Året etter gikk det verre, og bedriften endte med minus 11.6 millioner. I 2016 var dette blitt til minus 12,5 millioner kroner. Tall fra 2017 er ikke offentlige ennå, men vedtaket om å legge ned tyder på at heller ikke disse er spesielt lystig lesing.

Store norske leksikon definerer en hjørnesteinsbedrift på følgende måte: en bedrift som er stor i forhold til det samfunnet den ligger i og derfor er avgjørende for sysselsetting og utvikling av lokalsamfunnet. Med dette som utgangspunkt var kanskje ikke Finsbråten lenger en hjørnesteinsbedrift i Eidsvoll, men i løpet av sine 67 år er det ingen tvil om at Finsbråten har betydd mye lokalt, og har vært en ambassadør for Eidsvoll utenfor kommunegrensen. Selv om merkenavnet lever videre, blir det ikke helt det samme.

Litt lenger nord i kommunen stengte Feiringklinikken nettopp dørene for godt. Inntil det siste var klinikken kommunens største private arbeidsplass. At begge stenger dørene i år, betyr kanskje ikke så mye for skatteinngangen i Eidsvoll, men det er et klart signal om at tiden hvor store enkeltbedrifter er det som sysselsetter folk lokalt, kanskje er over. I hvert fall for denne gang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.