Avgifter til vann og avløp utgjør en betydelig del av beløpet Ullensaker kommune innkasserer to ganger i året.

Om man ikke har valgt å installere vannmåler i egen bolig, har beregningsgrunnlaget alltid vært boarealet i hver enkelt husstand etter Husbankens retningslinjer.

At prisene stiger jevnt og trutt, er vi alle kjent med, og vanligvis henger dette sammen med indeksregulering og andre markedsendringer.

Kommunale avgifter har dermed også blitt dyrere og dyrere år etter år. Slikt må man leve med. Men nå opplever vi plutselig en oppsiktsvekkende kreativitet blant Ullensakers folkevalgte. Noe måtte gjøres for å hente ut mer penger fra innbyggerne, så denne gang har man lagt hodene i bløt og funnet frem til en genial løsning.

Som ved et trylleslag, har boligene våre plutselig fått langt større boareal. Noen opplever faktisk at eget boareal er blitt dobbelt så stort som takstpapirer og annen dokumentasjon bekrefter. Og man må smertelig erfare at vann- og avløpsgebyrene øker tilsvarende. Husholdningsbudsjettene sprekker.

Genialt ikke sant? Man legger ganske enkelt bort Husbankens retningslinjer og lager sine egne. Slikt blir det penger av. Mye penger.

Velger man å klage på dette, blir tilbakemeldingen ganske sikkert at man kan installere vannmåler og betale literpris for vann man bruker.

Da må man imidlertid være klar over at det er kostbart å installere vannmåler, at man selv er ansvarlig for vedlikehold, for jevnlig avlesing og innrapportering, samt at man i forkant – etter bestemte kriterier- må søke kommunen om tillatelse til slik installasjon. Om slik søknad blir innvilget, avhenger formodentlig av om kommunen finner det tilstrekkelig lønnsomt.

Hva gjør vi? Sitter vi tilbakelent, trekker på skuldrene og lar oss imponere av at vi har valgt et kommunestyre med en oppfinnsomhet man sjelden ser maken til?

Det blir nok slik for de fleste av oss, mens noen kanskje tenker at man bør få mest mulig igjen for pengene – og lar vannet renne? Man kan jo vanne plen, busker og trær selv om det regner? Vaske bilen i tide og utide? Spyle gårdsplassen mange ganger daglig?

Slike reaksjoner er kanskje forståelige, men neppe like geniale og utspekulerte som hva våre folkevalgte kan fremvise.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.