La det være sagt med en gang: Alle ønsker seg en ny svømmehall på Jessheim. Derimot er det svært ulike meninger når det kommer til størrelsen på anlegget og om det er en riktig prioritering å bruke 300 millioner kroner på en svømmehall nå. Kommunestyret vedtok å sette av 300 millioner kroner til byggingen på budsjettet for 2017, og en komité har nettopp sluttført arbeidet med å utrede kostnader, inntekter og funksjoner. Før svømmehallen kan bygges, må både de politiske utvalgene, formannskapet og kommunestyret vedta planene. Men det er slett ikke sikkert at planene får flertall.

LES OGSÅ: Ap og Frp nær avtale om å utsette

EUB har forsøkt å viderebringe de ulike partienes oppfatning, og så langt har vi bare fått servert prinsipputtalelser fra politikerne. Bare Høyre og KrF sier rett ut at de vil stemme for å starte byggingen.

Verken Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet har bestemt seg. For sistnevnte er saken særdeles kinkig: Avtalen som ble gjort etter valget i 2015 forplikter. Men sterke krefter i Ullensaker Fremskrittsparti taler for å utsette prosjektet. Argumentene handler om økonomi og størrelse. Hallen som er planlagt blir for liten, og vil på grunn av plassmangel ikke få de inntektene den trenger for å stå på egne bein. Harald Espelund, tidligere ordfører og nå nestleder i Ullensaker Fremskrittsparti, sier rett ut at han mener det foreslåtte anlegget er for lite. Han og Ullensaker idrettsråd er i så måte helt på linje: Både Espelund og idrettsrådet argumenterer for et prosjekt som vil utløse mer tippemidler og gi høyere momskompensasjon. Konklusjonen er at et større anlegg vil utløse så store tilbakeføringer fra det offentlige at man uansett vil holde seg innenfor budsettet på 300 millioner kroner. Ordfører Tom Staahle har sagt at han må se utregningene for kostnader og inntekter før han bestemmer seg. Gruppeleder Ståle Lien Hansen sier han er for svømmeanlegg, men ideelt sett kunne ønske seg et større prosjekt. Om Ullensaker Frp gjennomførte en avstemning i dag blant sine medlemmer, måtte ingen bli overrasket om flertallet landet på å utsette hele prosjektet. Spørsmålet er hvordan de da skal håndtere avtalen fra 2015. Høyre på sin side sier de «vil gå veldig langt» for få realisert svømmehall-prosjektet i år. Hva «veldig langt» innebærer kan vi bare spekulere i, men Høyre – som har lovet velgerne sine byggestart i løpet av denne valgperioden – er åpenbart bekymret for å bli stående alene når avstemningens time kommer.

Ullensaker Arbeiderparti har ingen valg-avtale å forholde seg til. De har helt siden budsjettarbeidet høsten 2016 sagt at de går inn for å utsette svømmeanlegget til 2019. Men nå som saken har kommet mange skritt lenger og det ligger et helt konkret forslag på bordet, er det flere Arbeiderparti-politikere som mener det vil være galt å stanse prosjektet. Begrunnelsen er at Ullensaker trenger en ny svømmehall med tanke på opplæring og folkehelse, og at det foreslåtte anlegget ikke kan bli bedre den økonomiske situasjonen tatt i betraktning. Imidlertid er det mange i Arbeiderpartiets rekker som mener at pengene heller bør brukes på helse og eldreomsorg, og at det ikke er tiden for å bygge svømmehall når kommunens økonomi går mer usikre tider i møte. Dessuten har Arbeiderpartiet tidligere sagt at de vil utsette, og ingen bør bli overrasket om Arbeiderpartiet fortsatt vil gå inn for å vente.

EUB vet at Frp og Arbeiderpartiet snakket sammen høsten 2016 i forbindelse med budsjettarbeidet for å finne ut av om de kunne få til et flertall for å utsette svømmehallprosjektet. Dersom FrPs prinsipielle oppfatning veier tyngre enn avtalen med Høyre og KrF, vil de kunne danne flertall for å utsette saken sammen med Arbeiderpartiet. I så fall er det duket for omkamp. For alle ønsker seg en ny svømmehall på Jessheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.