Eiendom Norges boligprisstatistikk viser at boligprisene i Norge falt med 1,2 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjon gikk prisene ned med 0,2 prosent.

Vår del av landet er også berørt. Øvre Romerike hadde en nedgang på 2,6 prosent. Uten at vi skal påberope oss å være eksperter på temaet, framstår ikke dette som veldig dramatisk. Ser vi på prisendring siste 12 måneder har boligprisene på vår del av Romerike steget med 8,2 prosent. Gjennomsnittlig formidlingstid, det vil si hvor lang tid det tar fra boligen er annonsert til den er solgt, er 30 dager. Langt under landssnittet på 50.

Sammenligner vi årets juli med samme måned i fjor, ble det solgt 18,8 prosent flere boliger på Øvre Romerike i år. Det er bygd mye nytt de siste årene, og mange av disse boligene er nå ute på markedet. I løpet av året er det også blitt vanskeligere å få boliglån. Alt dette påvirker naturlig nok prisene.

Det er planlagt mange nybygg. Flere tusen nye boenheter er tenkt ut på markedet de neste årene. Utviklingen fortsetter på Jessheim, nye Råholt er så vidt i støpeskjeen, Eidsvoll sentrum er i ferd med å få en «total makeover» og Nannestad opplever i stadig større grad at den også er en flyplasskommune. Befolkningsveksten på Øvre Romerike vil ikke stoppe opp. Kort vei til Oslo og hovedflyplass vil sørge for det. Uten nye boliger blir det et press på de eksisterende. Det er derfor lite som tyder på at utbyggingshastigheten bør bremse opp. Kanskje blir det færre spekulanter på visningene, men de blir ikke nødvendigvis savnet og folk trenger et sted å bo.

Vi ser også eksempler på at enkelte kjøpere ikke lar seg affisere av statistikk og spådommer om boligprisfall. Denne uka ble det solgt en enebolig fra 1939 i Eidsvoll til 1,1 millioner kroner over takst. På tre år fikk eieren en gevinst på 1,4 millioner. Fremdeles er det mange kjøpere der ut som er villige til å legge mye penger på bordet for en attraktiv bolig på Øvre Romerike.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.