Ullensaker er ikke inne i en krise. Mulighetsrommet har aldri vært så stort.

Som politikere må man evne og ta valg, evne å lede og bruke handlingsrommet. Gjennom analysen som er utarbeidet om kommunens drift fremkommer det at vi har et stort handlingsrom vi kan utnytte i årene fremover. Ingen valg er enda tatt, ingen politiske vedtak er fattet, men vi har en smørbrødliste av tiltak å velge fra. Kunsten er å prioritere og velge de rette løsninger for fremtiden. Den jobben gjør vi sammen i Ullensaker.

Det er ikke uten grunn at vi alltid snakker om veksten i Ullensaker. Veksten gir oss mange muligheter, og skaper mange behov. Noen av behovene kommer raskere enn andre. Derfor har vi gjort store investeringer i tiltak som kommer våre innbyggere – altså deg og meg til gode. Det er vår oppgave å legge til rette for alle menneskene som ønsker å bo i den flotte kommunen vår.

UTFORDRENDE

Situasjonen i Ullensaker er utfordrende, men full av muligheter. Det vi har blitt servert er et handlingsrom. Vi har nå mulighet til å ta grep om Ullensakers fremtid. Vi skal ta alle forslag med største alvor og så skal vi stemme over dem. Vi skal fatte beslutninger på vegne av alle i Ullensaker. Dette er vår jobb som folkevalgte.

Ullensaker har vært en av landets mest effektivt drevne kommuner og er det fortsatt. Slik jeg ser det kan det ikke være et mål for noen ansvarlige politikere som forvalter dine og mine skattepenger å tenke på hvor mye penger vi skal bruke.

Målet må være å bruke de pengene man har mest mulig effektivt samtidig som man leverer gode tjenester til innbyggerne. Det har vi gjort gjennom 20 år og vi kommer til å gjøre det også de neste 20 årene uten å straffe deg med flere skatter og avgifter.

SVÆRT LAVE KOSTNADER

Rapporten viser at Ullensaker har svært lave kostnader. Det betyr at kommunen har mange dyktige og effektive medarbeidere som sørger for å levere gode tjenester til dere som medborgere. Ingen skal miste jobben i kommunen i denne prosessen.

Men vi må alle være innstilt på å gjøre noen ting annerledes. Med kommunens formidable vekst vil vi trenge alle de hendene vi har. Våre dyktige medarbeidere går på jobb hver dag for å ta vare på og videreutvikle Ullensaker. Mange av disse menneskene har vært involvert i å finne mulige tiltak og virkemidler som kan bidra til en enda mer effektiv kommune. Akkurat det ligger det en enorm styrke i fordi da får også de ansatte et eierskap til det handlingsrommet vi har for fremtiden.

Kommunen har varme hender, flinke fagfolk og dyktige strateger. Noen vil alltid hevde at det er så krevende å finne steder å spare penger. Men det er ikke umulig. I praksis er det en dreining av hvor vi plasserer pengene. Hva blir viktigst i fremtidens Ullensaker?

Ullensaker er ikke alene

Alle norske kommuner og faktisk det norske samfunn er på vei inn i en krevende periode. Offentlig sektor generelt og Ullensaker kommune inkludert må se på hvordan vi yter tjenester i framtiden.

Dette er et arbeid Ullensaker nå er i forkant på. Vi må hele tiden være kritiske til hvordan vi bruker innbyggernes penger og rigger tjenestene våre for å møte behovene. Det er bakteppet for rapporten som viser at det er mange muligheter for forbedring som kommer alle til gode.

Rapporten viser tydelig at vi har et stort spillerom for å bedre kvaliteten på våre tjenester. Videre viser den at vi kan gjøre konkrete grep som i sin ytterste konsekvens reduserer utgiftene våre med 420 millioner i en treårsperiode. Hvis Ullensaker kutter netto driftsutgiftene med 80 millioner i året, basert på KOSTRA-tall fra 2017, vil kommunen antakelig bli nest billigst i landet.

Så tenker du kanskje at det betyr dårligere tjenester. Vel, min påstand er at man heller skal gi de rette tjenestene etter de tjenestene folk har bruk for. I det ligger det også et handlingsrom for oss som individer å utnytte egne fysiske og psykiske ressurser best mulig for å mestre eget liv.

Ingen av tiltakene er vedtatt

Rapporten skisserer et teoretisk mulighetsrom, altså potensiale tiltak som kan iverksettes. Politikerne skal ta stilling til hva som skal gjennomføres.

Et av tiltakene i rapporten er å legge til rette for at mennesker kan bo hjemme lengre. Dette er et viktig tiltak for Ullensaker fordi vi i dag bruker for mange penger på institusjon. Vi skal endre oss til å ha boliger som er tilpasset alderdom. Eldre mennesker har også en fremtid.

Inntektspotensialet i Ullensaker er stort. Vi skal endre måten vi forvalter eiendommene våre på og drive en mer eiendomsutvikling, ikke bare forvalting. Innen noen tjenesteområder er vi sårbare på kompetanse. Vi leier inn private ressurser for å utføre tjenester våre medarbeidere kan gjøre dersom de får kompetanseheving. Dette kan i mange tilfeller være mer kostnadseffektivt enn å leie inn ekstern kompetanse.

Tiltakene som berører våre skoler er kun forslag. Disse forslagene skaper debatt. Det er mange som har sterke følelser for nærområdene sine- det er bra og sånn skal vi ha det. Skolen er en naturlig møteplass for medborgere. En bro til frivilligheten. Beslutninger om fremtidens Ullensakerskole skal ikke tas lett på. Det skal tenkes nøye igjennom.

Alle forslagene som skisseres i rapporten skal gjennomgås nøye. Nå skal det politiske miljøet få tid til å vurdere tiltakene. Så skal partiene komme med tilbakemeldinger på denne analysen 7. mai.

Vi må se fremover. Vi må være villige til å endre oss. Noen ganger er endring skremmende og utfordrende, men de som ikke endrer seg står stille. Vi har nå alle muligheter til å bevege oss fremover og endre hvordan vi plasserer pengene. Vi skal tenke langsiktig og vi skal ta beslutninger for dagens og fremtidens medborgere. Så en liten henstilling helt til slutt. Det er alltid lett å la følelsene overgå de rasjonelle vurderingene. Det beste er om de veier omtrent likt på skalaen – da gjøres de beste beslutningene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.