Den siste uken har vi igjen fått høre historier om hvor forferdelig det kan gå når barn utsettes for mobbing. Det er umulig å se Brennpunkts historie om Arnar og Mia uten å reagere med sorg og fortvilelse. Både over hvor mye ødeleggelse mobbing kan forårsake, men også over at de ikke fikk den hjelpen de trengte. Det skal ikke skje.

Kampen mot mobbing er noe vi må ta på største alvor. Hvis vi skal nå målet om at ingen barn og unge skal mobbes i skolen, må vi alle sammen – politikere, skoleledere, lærere og foreldre – ta vår del av ansvaret.

Regjeringen har fått på plass et nytt og skjerpet regelverk mot mobbing. Fra og med skolestarten i høst er det lovfestet at alle skoler skal ha en nulltoleranse for mobbing. I tillegg sier loven nå at alle som jobber i skolen har en aktivitetsplikt. Det betyr at alle ansatte på skolen har en plikt til å følge med, melde fra og gripe inn når de ser at et barn ikke har det godt. De voksne i skolen må gjøre noe når et barn blir stengt ute fra fellesskapet, eller får stygge kommentarer.

Når vi sier at ingen skal kunne snu seg vekk, betyr også det at skolen har en plikt til å ta tak i en mobbesak med en gang den blir varslet. Samtidig vet vi at det dessverre ikke alltid er slik at skolen følger godt nok opp. Vi har derfor også innført en ordning som gjør at elever og foreldre kan klage direkte til Fylkesmannen. Det gir utsatte barn og familier et mye bedre sikkerhetsnett. Og det gjør at myndigheten raskt kan gripe inn og passe på at skolene faktisk gjør det de skal.

Det nye lovverket verner mye bedre om de barna som trenger det. Som Barneombudet uttalte da regjeringens forslag ble lagt fram: «Det virker som om bagatelliseringens tid er forbi.»

Som kunnskapsminister er derfor min klare beskjed til alle som omgås barn og unge hver dag: Ingen av oss har lenger lov til å snu seg vekk!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.