Og det kan bli resultatet. Fjernes demningen, som er foreslått, frykter mange at innsjøen kan ende opp som to kulper og en bekk.

Den gamle demningen i Nord-Fløyta er i dårlig stand. Det er ingen nyhet. For fire år siden ble vannstanden i sjøen senket med to meter for å minske trykket. Et resultatet av dette var at den gamle badeplassen forsvant, men iherdig dugnadsarbeid fra en rekke ildsjeler fikk satt området i stand igjen. Går det som mange frykter nå, skal det mer enn en ekstra dugnadsinnsats til for å redde badeplassen.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som ønsker å fjerne demmingen dersom ingen vil påta seg ansvaret. Selskapet som i sin tid bygget den, er for lengst borte. Å bygge en ny demning for å sikre at Nord-Fløyta fortsetter å eksistere med dagens vannstand, vil anslagsvis koste 4,6 til 5,8 millioner kroner. Og strengt tatt er det kun Eidsvoll kommune som er en aktuelt kandidat for å ta ansvaret og gjennomføre utbyggingen.

Kommuneadministrasjonen mener at det blir for dyrt og anbefaler politikerne å si nei. Vi er enige i at det er dyrt, men vi mener likevel Eidsvoll kommune bør ta på seg dette ansvaret. Administrasjonen skriver også at den ikke har vurdert de miljømessige konsekvensene. Begrunnet med at NVE har erfaring med denne type demningsnedleggelser. Det mener vi blir for enkelt. NVE har kanskje erfaring, men det er ikke sikkert at det NVE mener er et akseptabelt resultat, er det samme som Eidsvolls innbyggere mener er ok. Kommunen har heller ikke vurdert de kulturhistoriske verdiene som kan forsvinne.

Vi snakker ikke om noen naturkatastrofe i Nord-Fløyta, naturen vil tilpasse seg endringene, men drøye fem millioner kroner er heller ikke en katastrofalt høy sum å betale for å beholde et rekreasjonsområde som mange innbyggere setter stor pris på.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.